Пробивът на Водната палата, срещу който протестираха пловдивчани, може да бъде изцяло прекратен, а парите да се пренасочат към други два емблематични за града обекта. За обсъждането на този вариант съобщи заместник кметът по финансите Величко Родопски, предаде Радио Пловдив.

Проектите, които са коментирани са били кино "Космос" (бившето "Комсомол") и социализацията на Форум "Изток" и "Юг". Водени са разговори и с Фонда за устойчиви градове, който отпуска заема за пробива под водната палата дали средствата могат да бъдат пренасочени. От кредитната институция са дали съгласие, ако бъдат изпълнени няколко условия.

Бившият кмет на Пловдив Иван Тотев и лидер на ГЕРБ в града написа във фейсбук профила си, че подкрепя идеята парите от спорния пробив под Водната палата да бъдат пренасочени към възстановяването на кино "Космос".

До временното спиране на пробива под Водната палата се стигна след настояване на общинските съветници от ГЕРБ и протести. Проектът за реставрацията и консервацията на Форумите изток и юг е готов и е входиран за съгласуване в Националният институт за недвижимо културно наследство. Другият проект, към който се обсъжда да бъдат пренасочени средствата, този за възстановяването на кино "Космос" наскоро беше представен пред пловдивчани. Архитектът му Димитър Балджиев коментира: приветства идеята и добави:

Стойността на проекта за реставрацията и консервацията на Форумите изток и юг е 6 млн. лв. Заради ръста на строителните материали и инфлацията необходимата сума за възстановяването на кино "Космос" е скочила от 5 млн. лв. на 7 млн. лв.

Проектът за възраждане на култовото кино

"Това е един дългоочакван проект, при който едно кино с много история ще бъде реновирано и ще се превърне в модерен център на културните събития в Пловдив", заяви наскоро Здравко Димитров по време на представянето на идейния проект за ремонт на кино "Космос".

Предвижда се осъвременяване и съживяване на занемарената сграда и оформяне на модерно, наситено с активности градско площадно пространство, където ще се провеждат събития от разнообразен характер.

Според проекта ще има обособена зала с 599 места, фоайе с две по-малки, гъвкави презентационни пространства, изложбени площи, кафене със зони вън и вътре със съпътстващата техническа инфраструктура. Залата предлага възможност да се ползва както за кино, така и за театрални представления, концерти, презентации, специфични експериментални аудио-визуални спектакли, събрания и конференции.

Във фасадно отношение проектът не предвижда промени в обема на сградата. Ще бъдат поставени нов електрически асансьор, достъпен за хора с намалена подвижност и няколко нови стълбища.

Голямата зала ще бъде подходяща за фестивално кино, кино-премиери на български филми, роудшоу театрални рилийзи и др. Големият екран, големият брой места и наличието на широки отворени пространства във фоайето предполагат нерегулярни, специални прожекции, комбинирани с нужда от функционираща сцена преди и след прожекцията. Подиумът на сцената ще има възможност да се разширява, ще бъде изградено и висококачествено концертно озвучаване за театрални и концертни изпълнения.

Освен кафе-сладкарница ще бъде обособена и зона за четене и неформално общуване, мултифункционална камерна зала и зона за обществени инициативи и дискусии.

Проектът предлага модерно решение за площадно пространство, което не само да осигури комфорт на хората, преминаващи през него, но и ще превърне

мястото и сградата в притегателен център за посетители от различни възрасти в широк часови диапазон.

"Тектоника-Б" ООД Пловдив - (арх. Димитър Балджиев, арх. Елена Балджиева, арх. Инес Янкова) е фирмата изпълнител на проекта за "Ремонт на сграда на кино "Космос".