Скулпторът Живко Седларски, който от 30 години живее и твори във Франция, пристигна в България, за да представи в Пловдив самостоятелна изложба с нови, непоказвани досега скулптури, пластики и рисунки. Изложбата ще бъде открита на 13 юни от 18.30 ч. в галерия "Аспект".

Изложбата носи името на най-новата му мащабна скулптура на жена в "метална рокля" - "Дева - М". Висока 2,32 м тя е изработена от арматурно желязо. До края на месеца жителите и гостите наПловдив - европейската столица на културата 2019, ще могат да я видят на открито пред галерията.

Попитан защо точно "Дева -М", скулпторът отговаря: "Всеки се моли на своя Господ, а аз - на Девата. Нека всеки намери своето М - може да е Мария или Мая, но също Мода, Майка, Муза, Модел, Мадона, Марица (все пак сме в Пловдив), Манекен, Метал, Монумент, Молитва и още, и още..."."Дева-М" е поредната новаторска скулптура, която Живко Седларски създава от арматурно желязо.

"Докато за другите арматурното желязо е материал, който се поставя в основите на сградите и се скрива в бетона, за мен това е материал за изграждането на скулптури. Аз го изваждам от неговата първоначална роля и му давам нова - да носи наслада на минувачите и да служи за възпитаването на вкуса им. Красотата на този материал е в това, че с него рисувам скелета, рисувам структурата и когато една скулптура е завършена - тя е прозрачна, ефирна, пълна с много въздух и пространство, през нея прозират и сградите, които я заобикалят", споделя скулпторът.

В галерия "Аспект" скулпторът ще представи десет пластики на женски силуети в рокли от бронз и неръждаема стомана, както и рисунките, предшестващи появата на скулптурите. Темата "Рокля" е запазена марка на твореца. В нея той работи вече единадесета година. Началото на този период в творчеството му поставя уникалната внушителна женска фигура в рокля от неръждаема стомана"Rainbow In The Darк" - "Дъга в Нощта", която краси замъка Bois Guy във Франция.

Сред емблематичните му скулптури в тази тема са също "Жената на рибаря", "Полъх", "Фукла" и др. У нас на открито могат да се видят две от ефектните рокли на Живко Седларски - рокля "Сирена" в Поморие и "Бягаща по вълните" в Бургас.

В Карлово се намира една от първите монументални творби на автора - 4-метровият войнишки паметник от бронз "Майката", който карловчани днес наричат "Розоберачката".