Апелативната прокуратура във Варна е започнала досъдебно производство срещу варненския кмет Иван Портних за престъпление по служба, съобщи народният представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" Стела Николова, която е бивш общински съветник от Варна. По думите ѝ разследването е заради бездействието му с връщането на акциите на Пловдивския панаир на държавата. 

Досъдебното производство е по 282, ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. Той предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 8 г. за лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави облага и при това са настъпили значителни вредни последици. 

През 2017 г. Общинският съвет във Варна гласува акциите на "Пловдивски панаир" АД да бъдат върнати в Министерството на икономиката. Това така и не се случи, което позволи на бизнесмена Георги Гергов да започне процедура по окончателното овладяване на дружеството, припомнят на сайта си от "Да, България".

През декември 2021 г. Стела Николова подаде сигнал до прокуратурата, че кметът Портних не е изпълнил решението от 2017 г., а Общинският съвет пет години не е избирал представител в общото събрание на "Пловдивски панаир". От това може да настъпи вреда, тъй като няма кой да защитава интересите му в общото събрание на "Пловдивски панаир" АД, обясняват още от "Да, България", в която Николова е член на ръководството. 

"Това дава надежда, че в крайна сметка бездействието на кмета Портних в полза на интересите на Георги Гергов за сметка на общината и държавата ще бъде наказано", коментира Стела Николова във Facebook. 

"Г-н Портних и мнозинството в Общинския съвет от ГЕРБ могат още утре да предприемат действия, като внесат точка в дневния ред на сесия на ОС за връщане на акциите от "Пловдивски панаир" на държавата и по този начин да облекчат положението на г-н Портних по отношение на това досъдебно производство, като възстановят и обществения интерес и запазят Пловдивския панаир за всички българи", добавя тя. 

Николова призовава лидера на ГЕРБ Бойко Борисов "да нареди" на своите общински съветници да върнат акциите на Пловдивския панаир на Министерството на икономиката.

На 28 април и Върховната касационна прокуратура съобщи, че се е самосезирала след твърдения за закононарушения от длъжностни лица по повод придобиването на дружествени дялове на Международния панаир в Пловдив от "Пълдин туринвест".