Десетки граждани протестираха през Община Пловдив под надслов "Последен шанс за Панаира", съобщи БНР. Организаторите подчертаха, че след отказа на Търговски регистър да впише решението за увеличаване капитала на "Пълдин туринвест" АД с мотив, че оценката за апортираните акции не е актуална, съществува реална законова възможност местната и държавната власт да обединят усилията си в запазване на собствеността си в Международен панаир Пловдив.

С плакати в ръце "Долу ръцете от Панаира", "Руският консул заграбва Панаира", "Който краде Панаира, няма място в ОбС", протестиращите настояха кметът на Варна Иван Портних, общинските съветници на Община Варна и министъра на икономиката да предприемат мерки за спиране на апорта. Протестът е и апел към ръководството на община Варна като държател на акции в Панаира, да ги върне на държавата.

Преди извънредното заседание на Варненския ОбС, в дневния ред на което точката за акциите не фигурира, пловдивчани бяха категорични, че най-големият Панаир в Югоизточна Европа, който е с огромна изложбена площ от 350 000 кв.м. в центъра на Пловдив, не трябва да бъде разрушаван и че Георги Гергов няма интерес да го развива. Панаирът е типичен пример за завладяната държава и за това как определени кръгове работят против интересите на гражданите, посочиха протестиращите.

Междувременно адвокат Тони Стойчева, която е сред организаторите на протеста, подчерта, че след като "Пълдин туринвест" обжалва отказа на Търговския регистър в Окръжен съд Пловдив, има възможност чрез действия на политическо ниво държавата и Община Пловдив да запазят размера на акционерното си участие в Панаира, за което настояха категорично и протестиращите пловдивчани.