Общинските съветници от коалиция "Демократична България - обединение" поискаха оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Причината е обявеното на 30-ти септември частично бедствено положение и обществена поръчка за директно договаряне с фирма за почистването на коритото на река Марица. Това съобщиха на пресконференция в Пресклуба на БТА в Пловдив съветниците Веселка Христамян, Веселина Александрова и Владимир Славенски.

Александрова уточни, че обществената поръчка за директно договаряне с фирма изпълнител за почистването е обявена на 4 октомври и е със срок 24 часа. По думите ѝ кметът Димитров трябва да я прекрати незабавно, "защото е незаконна". Редно е Агенцията по обществени поръчки да се самосезира и да осъществи контрол, допълни тя.

Според съветниците от "Демократична България - обединение" реално съществува риск от наводнение, тъй като коритото наистина е обрасло с висока растителност и дървета. Трябва да се спазва законът и да се обяви открита поръчка, а докато трае състезателният процес и обществената поръчка се реализира по законов ред, да влязат общинските структури и да почистят докъдето е възможно, коментира Славенски. Той изрази съмнение, че фирмата, посочена за изпълнител на поръчката за 1,5 млн. лева, може да си позволи да извлича и инертен материал. Тази компания се занимава със строителство, а практиката показва, че почистването на речните корита, често води до извличане и на наноси, допълни Славенски.

Обяснението на общината

Пловдивското общинско предприятие "Паркове и градини" няма нужната техника за почистването от растителност на коритото на р. Марица. Предвидили сме единствено почистване в рамките на урбанизираната част на реката на зелената растителност, без корекция на течението на реката, дигите и стените по бреговете и без извличане на наноси. Така зам.-кметът на администрацията по екология и здравеопазване Анести Тимчев коментира пред журналисти опасенията на общинските съветници от коалиция "Демократична България - обединение", че ще има добиване на инертни материали.

Обявихме частично бедствено положение за урбанизираната територия и в тази част ще вкараме тежка техника, за да почистим островните образувания и основите на мостовете, обясни Тимчев. По думите му от общината са уведомили областния управител, министъра на вътрешните работи и Агенцията за обществени поръчки за намеренията си и не са получили никакво несъгласие от тях.

Изборът на фирма "Пимк" за изпълнител на заданието Тимчев обясни, с това, че в края на месец април са решили да възложат на група от фирми за инженерингова дейност почистването на река Марица и тогава са се явили пет фирми, сред които и споменатата. По думите му тогава идеята пропада пак заради несъгласие на "Демократична България - обединение" и защото инженеринговият проект е сложен процес и отнема поне една година.

Тимчев допълни, че отделно от това пряко договаряне е обявена обществена поръчка за проектиране на регулационните граници на реката. Предстои анализ на шестте фирми, които са се явили за нея.