Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев върна за ново разглеждане решението на общинските съветници от Пловдив, с което те увеличиха възнагражденията си.

Според Зюмбилев актуализацията на възнагражденията е незаконосъобразна, тъй като не е приет Правилник за изменение и допълнение за работата на съветниците. Не е спазена и процедурата проектът да бъде предложен за публично обсъждане, предаде Радио Пловдив.

На последното си заседание съветниците увеличиха възнагражденията на кмета, на председателя на местния парламент и своите. Според решението им те ще получават 3080 лева, а председателят на ОбС - 4 400 лева. Отделно те имат право и на представителни разходи. До преди гласуваното увеличение взимаха между 1500 и 2000 лв.

Заплатата на кмета Костадин Димитров е 5500 лева.

В интервю за Радио Пловдив областният управител още в края на миналата седмица не скри и личното си мнение, че гласуваните суми са твърде високи.

Общинските съветници са категорични, че след като решението е незаконосъобразно, то ще бъде прегласувано. Имат обаче съображения за коментара на областния управител, че увеличението на заплатите им е твърде високо. Единствено от групата на ГЕРБ отказаха коментар по темата.