Вандали надраскаха с червена боя централата на Градски съвет на БСП - Пловдив, съобщиха от организацията. Вандалският акт е станал срещу 24 май, а социалистите вече са сезирали прокуратурата за деянието.

"Винаги сме подкрепяли свободното изразяване на различно мнение и винаги сме отстоявали това право, но остро се противопоставяме, когато начинът на изразяване наранява друга личност или разрушава чужда собственост. В демократичната общност правото на мнение е на първо място, но как се нарича деяние на личност, чрез което се руши чужда собственост и то сграда, която има културна стойност за най-стария жив град в Европа". Това се казва в позиция на пловдивските социалисти във връзка с поредната вандалска проява срещу централата на столетницата в града.

"Изразяването на мнение на човек с качулка чрез хвърляне на боя върху сградата на опонент е акт на страхлива личност, която не може да застане с лицето си и ясно и цивилизовано да изрази своето мнение", допълват социалистите, които са публикували кадър от охранителната камера, запечатал извършителя. От БСП-Пловдив напомнят, че сградата носи и културна стойност.

Снимка: БСП-Пловдив

"БСП - Пловдив е подала сигнал до компетентните органи, като се надява тези вандалски действия не само към посочената сграда, а и в целия град, да спрат. Надяваме се лицето или лицата да бъдат намерени, за да им бъде потърсена отговорност и да получат своето наказание с цялата сила на закона", допълва председателят на столетницата в града под тепетата Иван Петков.

През януари 2021 година барелефът на Димитър Благоев на централата на БСП в Пловдив беше залят с червена боя. Две години по-рано върху сградата бе извършен същия вандалски акт.