Грипна епидемия е обявена и в област Ямбол, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. В областта грипна епидемия е обявена в периода 25-31 януари, като учебният процес е преустановен в периода 26-31 януари.

В област Пловдив е удължен срокът на обявената грипна епидемия - до 31 януари, като учебният процес е преустановен от 25 януари. Децата няма да ходят на училище до вторник - 31 януари, а след това започва междусрочната ваканция. Така учениците в областния град и региона ще бъдат в почивка две седмици. Грипната ваканция е обявена заради нарастващия брой на болни от остри респираторни заболявания и грип тип А, съобщиха от областния оперативен щаб. По данни от миналата седмица отсъстващите ученици в Пловдивска област са били 20,06%, като този процент е надхвърлен в в общините Садово, Куклен и Брезово.  Антоанета Кръстанова от РУО-Пловдив заяви, че времето от една седмица преди края на срока, няма сериозно да повлияе на оценките на учениците. Двете седмици ще бъдат граница за това - заболеваемостта да намалее и да избегнем пика, каза още Кръстанова.

До 31 януари се удължават и противоепидемичните мерки като забраната за детските и женските консултации, въведени през миналата седмица.

Даниела Николова, заместник-областен управител обяви, че в лечебните заведения има свободни легла, и няма необходимост от разкриване на нови. Тя призова родителите да ограничат събиранията на децата по молове, заведения и други закрити пространства, за да бъдат забавени темповете на заразяване.

В област Ловеч е удължен срокът на обявената грипната епидемия до 27 януари, като учебният процес е преустановен до 24 януари.

В област Пазарджик срокът на грипната епидемия е удължен до 31 януари, като учебният процес е преустановен до 24 януари. В област Габрово срокът на грипната епидемия е удължен до 29 януари, а учебният процес е преустановен до 29 януари.

В област Стара Загора срокът е удължен до 31 януари. От МОН обаче съобщиха, че учениците миниват за четири дни в обучение от разстояние в електронна среда - от 24 януари до 27 януари, включително. От 18 януари до днес възпитаниците на 120-те училища в областта бяха в кратка грипна ваканция.

На територията на София област е обявена грипна епидемия в периода 20-27 януари, като учебният процес е преустановен в периода от 23-27 януари.

Област Добрич е в грипна епидемия до 25 януари, а учебният процес е преустановен до същата дата.

Временните противоепидемични мерки включват преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала.

Препоръчително е носене на защитна маска за лице, хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция - ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и остри респираторни заболявания.