Другата седмица половината области в страната ще бъдат в грипна епидемия, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг пред медиите във връзка с актуалната епидемична обстановка в страната.

След като Бургас, Шумен и Стара Загора обявиха грипна епидемия, днес беше обявена и в нови три области - Пазарджик, Ловеч и Габрово. Още днес ще вземем решение за обявяване на епидемична обстановка и в Пловдив, уточни Кунчев. Учениците в града, обаче, засега остават в клас, защото процентът на отсъстващите не е много висок. На по-късен етап вероятно ще се вземе решение и за прекъсване на учебния процес, уточни доц. Кунчев. Областният град е достигнал епидемичното ниво на заболеваемост от остри респираторни болести - 178.62 на 10 000 души, обяви по-рано д-р Милена Панайотова от РЗИ-Пловдив.

Почти са достигнали епидемични стойности още във Варна, Ямбол, София област и Добрич. Много е вероятно те да са следващите до края на седмицата, но всички решения ги вземат щабовете на база на ситуацията, посочи Кунчев.

Още днес ще вземем решение за обявяване на епидемична обстановка в Пловдив. Там засега учениците ще продължат да учат, защото процентът на отсъстващите не е много висок. Вероятно ще се вземе решение и за прекъсване на учебния процес. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг пред медиите във връзка с актуалната епидемична обстановка в страната.

Към момента водещ по разпространение е грипният щам "Виктория", с който са заразени около 60% от заболелите, след него е щамът "Дарвин" с 30% и грип тип Б с 10% разпространение. Грипът води до бързо развитие на клиничната картина - масови бронхити и пневмонии. Продължава и циркулацията на Covid-19, но в неособено високи нива.

Ангел Кунчев увери, че не очаква проблем с местата в болниците.

"Няма кой знае какъв натиск върху здравната система. В София от над 250 детски легла едва 60-70 са заети от деца с някаква форма на грип", изтъкна той.

Главният държавен здравен инспектор подчерта, че противоепидемичните мерки дават резултат за по-лекото преодоляване на грипната вълна като даде пример с Бургас, където днес приключва обявената грипна епидемия и данните там са добри.