Атанас Пеканов обвини в лъжа съпредседателя на ПП-ДБ Асен Василев. Вицепремиерът в двете служебни правителства на Стефан Янев публикува коментар във Фейсбук страницата си, провокиран от среща на Василев с активисти в Пловдив. 

"В Пловдив ще има нова градска железница (надземно метро) до 2026. Ясно е, че по време на избори се лъже много, но тази глупост ми идва в повече. Миналата неделя Асен Василев е застанал пред гражданите на Пловдив на Римския стадион и им казал, че той е вкарал проект за метро в Пловдив (градска железница) до летището в Плана за възстановяване (съответно трябва да се изпълни до лятото на 2026 г.)", започва Пеканов и веднага след това заявява, че "такъв проект в българския План за възстановяване и устойчивост (който беше изработен през 2021 и одобрен през 2022) няма - не съществува".

Пеканов уточнява, че визираният от него разговор е качен в страницата на партията и дава ЛИНК към него.

"Чувал съм за такива идеи от други хора, може и да са добри, но винаги са били само теоретични. Няма такъв проект, няма такова финансиране. Асен Василев показва една красива визуализация на 30-секундно клипче и обещава, че на базата на това клипче догодина може да започне строителството (а явно и да привърши малко след това, защото проектите по ПВУ са до лятото на 2026)", добавя той.

В ролята си на вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов и екипът му подготвиха лично Националния план за възстановяване и устойчивост.

"Какъв е смисълът от тази лъжа? Какво носи? Колко гласове носи? Как после да убедим хората, че не всички са маскари? Защото хората, излъгани от тези лъскави клипчета, ще повярват и ще чакат нещо да се направи. Как да ги убедим след това, че Европа всъщност прави смислени неща за нас? Е, след това разбира се винаги може да кажем, че някой друг е виновен, но да не се чудим защо има ниска избирателна активност, скептицизъм, анти-европейски настроения и други", завършва поста си Пеканов.