Съобщението до медиите е заради изявление на заместник-кмета на Община Пловдив Димитър Кацарски, според когото „ще има ли Пловдив зоопарк за летния сезон, зависи единствено и само от прокуратурата”. Според него „тече разследване и до приключването му – без разрешение от прокуратурата, не може да предприемем мерки по довършването на зоопарка.”

По повод множество запитвания, постъпили от журналисти и граждани, пресцентърът на прокуратурата заяви:

"Единственият факт, отговарящ на истината в изявленията на г-н Кацарски, е, че е налице досъдебно производство за престъпления по служба, по което се провеждат активни действия по разследване. По това производство в качеството на обвиняеми са привлечени кметът на Община Пловдив, кметът на район „Западен” и самият г-н Кацарски.

Предмет на обвиненията са допуснати груби нарушения на Закона за обществените поръчки при възлагането на изграждането на Зоокъта. Предстои повдигане на окончателни обвинения и внасяне на обвинителен акт в Окръжен съд Пловдив.

Прокуратурата няма компетентност да разпорежда спиране на строителството на Зоокъта, нито е издавала каквито и да е забрани за това. Завършването на обекта е в зависимост само от действията на общинското ръководство, стига те да са съобразени с изискванията на закона.

Освен това строежът на Зоокът Пловдив е спряно на 18.12.2015 г. с акт за спиране на строителството, подписан от Кацарски.

Поднасянето на невярна информация от обвиняемия зам.-кмет по никакъв начин не допринася за обективното информиране на гражданите на Пловдив и представлява спекулативен опит за прехвърляне на отговорността относно бъдещето на Зоокъта в града".