15-годишната Моника Неделчева е с диагноза мускулна атрофия, поставена ѝ е преди 4 години. Момичето прогресивно се парализира, а за лечението ѝ са необходими 40 000 долара.

Тя живее в град Дългопол и като повечето момичета на тази възраст мечтае за различни неща и се надява, че животът ще ѝ даде шанс да бъде здрава, за да сбъдне мечтите си.

"В България деца с такива заболявания, нищо не им се помага. Единствено, което е - рехабилитация", коментира пред bTV Дияна Демирева, майка на момичето.

Моника ежедневно се бори със заболяването, но от два месеца аминокиселините, които пие спират да действат и детето започва да се влошава с всеки изминал ден.

Тя много обича да рисува, но е спряла, защото напоследък ръката ѝ много бързо се изморява. Съучениците ѝ я питат защо не ходи изправена? И тя се старае да се изправи, но за съжаление не може. Опитва да изтрие учебната дъска, защото е дежурна, но не може да вдига добре лявата си ръка. Вече не тича и не скача, защото с всеки изминал ден мускулите ѝ са все по-слаби и по-слаби.

От клиника в Турция дават надежда за възстановяване на момичето с вливания на стволови клетки. 40-те хиляди долара, нужни за процедурите, обаче са непосилни за семейството, а от Фонда за лечение на деца не финансират подобно лечение.

Ако желаете да помогнете, сметката на момичето е:

Моника Драгомирова Неделчева

IBAN:BG22STSA93000025295548

BIG:STSABGSF

Банка ДСК

Да върнем усмивката на Моника!