Констатациите в доклада на Европейската комисия относно начина, по който се финансира СЕМ са верни. В него е записано, че СЕМ няма достатъчно средства, за да изпълнява ефикасно задачите си. Това коментира по повод критиките за СЕМ председателят на Съвета за електронни медии Бетина Жотева пред bTV.

"В последните години съветът се е превърнал в един конюнктурен орган, който вече не може да си изпълнява задълженията и по закон. Ние не можем да наблюдаваме телевизиите и радиата, и да ги контролираме, защото нямаме техническата възможност за това", обяви Жотева.

Комисията посочва именно, че в България собствеността върху няколко медии е тясно свързана с политици и че няма законодателна промяна те да притежават медии.

Относно финансирането Бетина Жотева обясни: "Не можем да си купим нова система за мониторинг, нашата е на 12 години. Новата би струвала 1 милион лева, а целият бюджет на СЕМ е 1,5 млн.лв.".

"Ние не можем да правим записи, за да видим какво се случва в ефир. Молим телевизиите да ни дадат запис, за да ги санкционираме", обясни председателят на СЕМ, когато се възлага да се следят телевизии при подадени сигнали за неточно отразяване.

"Вие имате ли си представа какво значи да искаш нещо от Министерство на финансите! Това е мисия невъзможна. Там има една мантра, която казва това, което сте предложили противоречи на закона за публичните финанси и край. Край! Ние сме изцяло зависими от държавния бюджет", добави възмутено тя.

От СЕМ сa изпратили през август писма да председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, до премиера Бойко Борисов, до финансовия министър молба за помощ за осигуряване на нужната техника. Предупредили са, че няма да могат да наблюдават медиите дали спазват закона по време на избори. Реакция засега няма от нито една институция.

И заяви още, че в момента СЕМ не можем да наблюдава и изборите - предсрочни или редовни: "СЕМ е създаден с директива на ЕС. Няма страна в ЕС без регулаторен орган. Но какъв е смисълът като ние и задълженията си по закон не можем да изпълним", добави Жотева.

Относно констатацията на ЕК за притеснителната липса на прозрачност относно собствеността на медиите Жотева коментира, че в Европа все още не се е състоял дебатът дали политици могат да притежават медии. Това е регламентирано само в Малта, където е забранено медиите да са собственост на политици, уточни тя.