Над час живеещите в софийските квартали Панчарево и Кокаляне протестираха и няколко пъти блокираха бул. "Самоковско шосе". Те настояват за рехабилитация на пътя, изграждане на канализация в района и да се почисти езерото.

С призива "Писна ни да живеем в кал и мизерия", жителите на Панчарево и Кокаляне дадоха гласност на проблемите в района:"Липса на канализация, лоша инфраструктура, лоши пътища. Питейната вода е под всякаква критика - много е замърсена, тази вода не става за пиене. Имаме проблеми с тока, със сметоизвозването. Безотговорно отношение на управляващите, на кмета на район "Панчарево".

Орлин Диков от "Сдружение за развитие на Кокаляне и Панчарево", посочи пред bTV, че целите им са съвсем постижими. Той допълни, че преди дни изпълнителният директор на "Напоителни системи" е казал, че има обществена поръчка за почистване, но в агенцията за обществени поръчки такава нямало.

Протестиращите настояват и за нов кмет на района.

Сегашният кмет Димитър Сичанов посочи, че от повече от пет години има проект за почистване на езерото, но минималната му стойност била 20 млн. лв.

По думите му липсата на канализация е основният проблем, който може да бъде решен, едва след изработването на регионалното прединвестиционно проучване за цяла София, което ще бъде готово до края на годината:

"След което трябва вече да се прецени каква е ситуацията в територията на София - къде са зоните, които са най-проблемни, за да се възложат проекти и след това да се намерят и пари за финансиране. То не зависи от районната администрация", обясни кметът.

Сичанов допълни, че голямото застрояване в района изисква постоянна поддръжка на инфраструктурата. Кметът не приема упреците в бездействие, отправени от жителите:

"Направихме велоалея - осветена е, направихме и тротоари, поддържаме в добро състояние "Самоковско шосе", транспортът бих казал, че е редовен, поддържаме зелени площи", посочи той.