"Това, че замерих с яйце зам.-министъра на здравеопазването беше акт на отчаяние. От толкова време нещата нямат никакво развитие. Имам пет деца, за които в момента няма никакво здравеопазване във Враца" - това заяви пред NOVA Полина Комитска - жената, която замери с яйце Жени Начева по време на посещението й във врачанската болница. 

Вчера зам.-министърът отиде там, за да представи новия изпълнителен директор, след като старият подаде оставка. Лекарите и сестрите в болницата не са получавали заплати от февруари.

"Районът е неприятно застрашен и би трябвало да се предприемат действия по най-бързия начин", заяви изпълнителният директор в оставка Орлин Цветков.

"Управляващите толкова са се ояли, просто са се самозабравили. Те не ни разбират и не вярват, че във Враца живеем зле", добави медицинската сестра Елеонора Колева, която покани зам.-министър Начева да живее един месец в нейното семейство.

Един от проблемите в болницата е, че отделението по реанимация временно е затворено, което блокира работата и на останалите отделения. Причината е, че медиците напускат или излизат в болничен, поясни началникът на ОАРИЛ д-р Ростислав Стефанов.

"Много пъти подавам рапорти за това, но без резултат. Правя всичко възможно да бъде възстановен ритъмът на работата", допълни той.

"До края на юни ще преодолеем забавянето от заплащане на разходи за персонал от вече един месец. Днес болницата е получила средствата за персонал за февруари", поясни самата Начева по време на посещението си в болницата в понеделник.

Тази сутрин пред bTV тя изтъкна, че проблемите в болниците в Ловеч и Враца са натрупани отпреди 10 г. Според нея екипът на министър Кирил Ананиев е предприел действия към кредиторите и такива за прекратяване на практики, които източват болниците. Във Враца са източвани години наред с частни структури, дублиращи дейности и др.

"Изготвяме финансови правила, за да не се допускат занапред такива действия. Разбира се ще се търси отговорност за виновните. Лечебните заведение се финансират на база дейност, които извършват. Затова трябва да се възстанови нормалната работа и лекарите да се върнат на работа", допълни Начева.

На въпрос как ще коментира, че е била замерена с яйца във Враца, тя отговори, че е имало провокации, но уважавала позицията на работещите там.

"Съзнавам, че е изгубено доверието, но ние прекратихме неизгодните договори и приключихме успешно разговорите с кредиторите, добави зам.-министърът.