В разгара на горещата вълна в Италия агенция Ройтерс разказва как две италиански тийнейджърки с албинизъм се справят с предизвикателството да предпазят светлите си кожи и деликатно зрение. 

Вчера италианските власти обявиха най-високия червен код за опасно топло време в 16 града, сред които и Рим, където живеят сестрите Матилде (на 17 г.) и Анджелика (на 15 г.) Аурели. Двете разказват пред агенция Ройтерс, че е рисковано за здравето им да са навън от 6 или 7 часа сутринта до 9 часа вечерта. Те могат да излизат навън само с шапки, тъмни слънчеви очила и черни подплатени слънцезащитни чадъри. 

"Когато изляза от вкъщи, си личи, че реагирам различно от останалите, защото слънцето много дразни очите ми. Да кажем, че ситуацията е много по-сложна, отколкото е вкъщи", споделя Анджелика.

Албинизмът е генетично състояние, за което е характерна липсата на защитния пигмент меланин в косата, кожата и очите. Това прави хората особено уязвими от слънчевата светлина. Според международните здравни власти албинизмът може да доведе до увреждания в зрението на хората, както и да увеличи податливостта към рак на кожата. 

По думите на Беатриче Гуели, майката на Матилде и Анджелика, дъщерите ѝ трябва редовно да ходят на дерматологични прегледи. 

Метеоролозите прогнозират, че е възможно температурите в Италия през следващата седмица да надминат текущия рекорд на Европа от 48,8 градуса по Целзий, който беше регистриран на остров Сицилия през август 2021 г., информира БТА. 

Тази тенденцията на покачване на температурите е особено обезпокоителна за сестрите Аурели.

"През лятото става все по-горещо с всяка година. Всъщност е много страшно като преживяване, защото за хората с албинизъм слънцето става все по-лошо. Също става все по-светло и това е проблем. Ще продължа да излизам вечер, а през деня вече избирам места с климатик или на закрито", каза Матилде. 

Според ООН еди на всеки 5000 души в Субсахарска Африка, както и един на всеки 20 000 души в Европа и Северна Америка страдат от албинизъм.