Във връзка с предстоящите горещи дни, в които се очаква температурите в столицата да надвишат 37 градуса, направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" при Столична община организира раздаване на безплатна минерална вода.

Живителната течност ще се раздава на 12 и 13 юли от 13:30 часа на три пункта - на площадното пространство при храма "Св. Неделя", на Орлов мост - при езерото "Ариана" и на пилоните на Националния дворец на културата, допълват от Столична община.

Водата e осигурена от Столична община, направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания".

Инициативата се провежда за десета поредна година. Водата се раздава от служители на общината със съдействието на дирекция "Аварийна помощ и превенция" до изчерпване на количествата.

Поради високите температури в четвъртък и петък - 13 и 14 юли, ще се извърши допълнително миене на улици и булеварди в София с цел предотвратяване на прекомерно затопляне на въздуха и пътната инфраструктура, съобщиха още от Столичната община.

Дейностите ще започнат след 12:00 часа на обяд.

Ще се мият основни пътни артерии във всички столични райони - бул. "Акад. Ив. Евстр. Гешов", бул. "Ген. М. Д. Скобелев", бул. "Христо Ботев", бул "Константин Величков", бул. "Тодор Александров", ул. "Опълченска", бул. "Кн. Александър Дондуков", бул. "Янко Сакъзов", бул. "Мадрид", бул. "Кн. Мария Луиза", бул. "Ген. Данаил Николаев" и др.

През деня ще продължи и миенето на улици в обособени карета в район "Оборище", както и миене по график на улици в кварталите. Миенето там се извършва през деня от 7:30 до 16:00 ч., с въвеждане на временна организация на движението.

Столичният инспекторат създава необходимата организация заедно с екипите на фирмите по чистота. Миенето ще се извърши с цистерна с дюзи. На страницата на Инспектората в банер "Миене" са обявени всички улици, алеи и обществени пространства, които ще се мият по график.