Вчера започна акция срещу битовата престъпност на територията на 12 области.

Мерките срещу битовите престъпления включват и преразпределение на вътрешните ресурси, явно и секретно наблюдение, блокиране на възлови кръстовища, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че е отворен за сътрудничество с бивши служители на вътрешното ведомство, които предлагат доброволната си помощ в борбата с битовата престъпност.

Лазаров обаче уточни, че това трябва да се случи в рамките на правен механизъм и ясни правила, подкрепени със съответната нормативна база, когато влезе в сила новият Закон за МВР.

Това е ресурс, това са подготвени с хора, със съответната гражданска позиция и морални устойчиви възгледи за изграждане на обществото“, заключи комисарят.

Създават се и съвместни екипи за промяна на нормативната база с Асоциацията на охранителните фирми.

За ниската ефективност и почти никаквото противодействие и профилактика на криминалния контингент Лазаров обвини предишното управление.
Тогава МВР е било обезсилено и обезкървено откъм оперативен ресурс, каза той.

Няма секретни сътрудници, няма налична агентура. Трябва да има трайна тенденция, устойчивост, която да успокои обществото и хората да се чувстват по-сигурни“, коментира главният секретар на МВР.

Той цитира данни от доклад на прокуратурата, че 2/3 от престъпленията не се разкриват, което обезсърчава хората да подават сигнали.