Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива е готово да организира национални протести срещу влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход и "неговия лобистки характер". "Жълтите жилетки" в България разчитат на полицията да опази демонстрацията от поява на радикални елементи. Датата все още не е официално насрочена. Тя ще стане общоизвестна 48 часа преди самото мероприятие. Това заяви за Dir.bg Иван Кашилски, председател на Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива.

- Г-н Кашилски от Вашето сдружение обявихте многократно, че протестът ще е мирен. Откъде може да сте сигурни в това? Можете ли да го контролирате напълно, като вече имаме лошия пример от Франция?

- Ние се срещахме с представители на "Жълтите жилетки" от Франция тук в София. Срещата ни бе относно това как те мотивират народа, а не как трошат палят и разбиват. Нямаме такива намерения, това е абсурдно.

- Имате ли организация да опазите протеста от радикални елементи?

- Ако решат да се включат радикални елементи, имаме полицейски органи и Министерство на вътрешните работи. Техните функции не можем да изземем.

- Какво си казахте със "Жълтите жилетки" от Франция?

- Е, това не мога да ви кажа, но обменихме до известна степен един вид опит.

- Имате ли надежда, че Законът ще бъде отменен от Конституционния съд? Днес омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще внесе жалба.

- Преди около час омбудсманът обжалва Закона за горивата в Конституционния съд. Срещнахме се с нея. Разбира се, надеждата умира последна.

- Преди да бъде приет законът, не съумяхте ли да промените по някакъв начин мнението на депутатите, та се стигна до протести сега? Законът трябваше да влезе в сила на 28 януари.

- Не успяхме, депутатите бяха много мотивирани. Не знам кой ги беше мотивирал за най-монополисткия и лобистки закон от 1989 година насам. Ние сме за закона, но не в този му вид, защото ако той влезе в сила след 28 януари, ние няма да работим. А нашите фирми са с 25-28-годишна история.

Протестиращите ще настояват да не влиза в сила приетият Закон за горивата. Според тях той освен лобистки, е и корупционен, като ще доведе до масови фалити на малки търговци и закриване на бензиностанции в малките населени места. Приемането му щяло да остави на пазара двама или трима големи играчи, които да договарят цените и по този начин монополът ще стане още по-голям.

Законът беше приет от Народното събрание през месец юли. Той въвежда специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти. От големите търговци на горива да се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лв., а за дребните - 20 хил. лв. Забранява се зареждането с горива на превозни средства или извън пътна техника или механизация от мобилни бензиностанции. При нарушение на забраната се налага глоба или имуществена санкция от 20 000 до 200 000 лв.