"Няма да има вандалски прояви, протестът ни ще бъде мирен и безсрочен, докато не се върне законът за преразглеждане в парламента", коментира в студиото на "България сутрин" по "България он еър" говорителят на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива Симо Симов по повод предстоящия протест на "жълтите жилетки", който се очаква тази седмица у нас. Планират се демонстрации във всички големи градове, както и затваряне на няколко граници.

Протестиращите ще настояват да не влиза в сила приетият Закон за горивата. Сдружението търси подкрепа от президента, омбудсмана, депутати, които да съдействат за отлагането на закона.

Симов уточни, че законът е лобистки и корупционен и ще доведе до масови фалити на малки търговци и закриване на бензиностанции в малките населени места. Приемането му щяло да остави на пазара двама или трима големи играчи, които да договарят цените и по този начин монополът ще стане още по-голям.

"С отпадането на много от малките търговци ще се стигне и до драстичен скок в цената на горивата", каза още Симов.

Припомняме, че законът беше приет от Народното събрание през месец юли. Той въвежда специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти. От големите търговци на горива да се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лв., а за дребните - 20 хил. лв. Забранява се зареждането с горива на превозни средства или извън пътна техника или механизация от мобилни бензиностанции. При нарушение на забраната се налага глоба или имуществена санкция от 20 000 до 200 000 лв.

Водачите са длъжни да зареждат с гориво само на бензиностанции, които разполагат с резервоари, трайно прикрепени към недвижим имот.