Асоциацията на земеделските производители в България смята, че меморандумът, подписан с правителството не удовлетворява напълно искането на протестиращите фермери за защита на българската селскостопанска продукция. 

Ограничаването на вноса само по отношение на слънчогледа е стъпка в правилната посока, но тя не е достатъчна, пише в отвореното писмо на организацията до медиите. 

В позицията си от асоциацията изразяват опасение, че на този етап няма никаква гаранция, че този механизъм с квотите за внос на стоки от Украйна ще работи и още повече, че ще се спазва.

Единственото сигурно решение е пълна забрана на внос от Украйна на плодове и зеленчуци, месо, мляко и мед - обобщава позицията си Асоциацията на земеделските производители у нас.

Снощи в Монтана и лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че меморандумът не е решение на проблемите на земеделците, а "временно потушаване на бунта".

Нинова беше в Монтана по повод 100-годишнината на Септемврийското въстание

Снимка: БТА

"Проблемите в земеделието са много дълбоки и не могат да се решат с един меморандум. Трябва субсидиите от големите зърнопроизводители да се преразпределят към производители на плодове, зеленчуци, мляко месо. Това е много работа - наредби, подзаконови актове и т.н. Трябва да се възстановят напоителните системи, което струва 100 милиона, да се вържат към язовирите и да се възстанови старата мрежа за напояване", каза тя пред журналисти.

"Докато се решат проблемите в земеделието, да се забрани вносът - и ние внесохме в парламента такова решение. Плащането на субсидиите да бъде на килограм произведена продукция, а не на декар площ, защото сега има случи на заграждане на площ, на която после не се отглежда нищо. Изисква се дълбока реформа, която с този меморандум няма да стане. Моята прогноза е, че скоро земеделците пак ще излязат на протести", смята Нинова. 

Кризата със зърнопроизводителите разкри много сериозни проблеми в сектора, коментира пред журналисти и вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя подчерта, че очаква следващите стъпки на управляващите за решаване на проблемите на бранша.

Йотова участва в международна конференция "Балканите - за мир, сигурност, сътрудничество и партньорство"

Снимка: БТА

Относно подписания меморандум между правителството и земеделските производители каза:

"Слушахме многобройни изказвания на различни земеделски производители и на специалистите в преработвателната промишленост. Очевидно с един меморандум всички тези проблеми не могат да бъдат решени. Но що се отнася специално до меморандума, сигурно има добри намерения, но нека не забравяме, че има решение на Народното събрание. И това решение с днешна дата никой не е отменил, така че ще чакаме следващите дни да видим дали то ще бъде пререшено и какви ще бъдат следващите стъпки на управляващите".