Меморандумът, който правителството изпрати до протестиращите земеделци, ги удовлетворява. Протестът се разпуска и техниката и протестиращите постепенно започват да се разотиват, предаде NOVA

Земеделците бяха в протестна готовност до подписването на меморандума с правителството, който да фиксира вчерашните решения, взети на среща с министър-председателя, финансовия и земеделския министър.

Днес текстът на споразумението беше прочетен пред протестиращите земеделци, които го посрещнаха с бурни овации.

Сред договорените параметри е продължаване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна до изчерпване на количествата произведена продукция през стопанската 2022-2023 г. Водят се и преговори с Европейската комисия за забраната за внос от Украйна на селскостопански култури, надвишаващи 10% от обема на нетното национално производство. Ще се изработи лицензионен режим за внос на пшеница, царевица и рапица съобразно договореното с ЕК.

Освен това е прието решение от ЕК за съответствие на държавна помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна за сумата от 150 млн. лв. Относно допълнително осигурените средства в размер на 60 млн. лв. се полагат максимални усилия за съкращаването на сроковете, в които ЕК да се произнесе - до края на септември.

Снимка: БТА

"Нашето изискване е парите да се платят до 30 септември, правителственото предложение е 6 октомври да се изплати общият размер до 213 млн. лв. Правя уговорка пред всички вас, че не казвам, че това ще го разпишем. Ще искаме да върнем срока до 30 септември", уточни председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов.

По-рано, докато чакаха да видят меморандума, при земеделците в Долни Богров отиде лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Вчера от партията му изразиха подкрепа към недоволството на земеделските производители, но днес той не беше посрещнат радушно и бе помолен да напусне. 

"Не искат да се политизира протестът и казаха, че искат да водят още разговори и си водят разговори, така ли? Еми дано да не ви излъжат, затова дойдохме и ние", обърна се Костадинов към земеделците. 

"Ние не искаме нашият протест да бъде политически. Точно това беше една от причините ние днес да не сме там на площада. Защото ние сме диалогични, разумни и си гледаме интереса единствено и само на нашите членове. Нямаме никакви политически цели", заяви Илия Проданов, цитиран от БНР

Снимка: БТА