Мотивите бяха, че НЗОК имала сериозен финансов дефицит, а и медикаментът се отпускал за други 2 вида рак.

Вчера болната от рак на гърдата Диана Борлакова алармира, че НЗОК отказва да плати на нея и още 49 жени за лечение с "Афинитор" и заяви, че така им издава смъртни присъди.

Необходимата сума е 730 000 лева. Борлакова обяви, че ще напише писма до президента, премиера, парламента и дори посланици, защото мисли за чуждо гражданство.

От НЗОК се оправдаха, че нямат достатъчно средства, защото лекарството е много скъпо и подчертаха, че плащат друго. Болните обаче се оплакаха, че то не им действа.

На пресконференцията управителят на НЗОК заяви, че еднолично не може да вземе решение, предаде "Фокус".

Ще видим, какво предлага фирмата. Непосредствено преди пресконференцията говорих с нейни представители. Търсим варианти. Има внесена документация и Надзорният съвет взима решение”, посочи д-р Тодорова.

Тя заяви, че носи цялата отговорност за действията си, но фактът е, че няма пари.

Това, което зависи от мен, съм направила. Нямам намерение да се свързвам с нито една фирма, за нито един медикамент. Фирмата се обърна към нас. Ако предложат разумни неща, ще се вземе решение”, каза още управителят на НЗОК.

Евгения Адърска, председател на Асоциация на пациентите с онкологични заболявания и приятели, помоли да се преразгледа решението на Надзорния съвет за препарата.