Затягат се мерките за повишаване на сигурността на Летище София. Това обяви министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов в отговор на въпрос в рамките на парламентарния контрол, предаде БНР.

Назначена е проверка и на въздухоплавателните власти, а именно на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", която трябва да приключи през февруари следващата година:

"До месец февруари 2023-та е в сила актуализиран план за надзор и контрол към летищния оператор. Увеличен е броят на правените открити и скрити тестове с цел да се установи как се изпълняват дейностите по осигуряване на надеждност на пътуващите. Провеждат се и тестове на персонала по сигурността. На месечна база Генерална дирекция ГВА ("Гражданска въздухоплавателна администрация") информира Европейската комисия относно правените проверки".

Повод за мерките са установените през октомври при тайна проверка на ЕК пропуски при преминаването на пътници с ръчен багаж.

Служебният министър на транспорта увери, че след изясняване на резултатите от проверката от страна на ЕК Генерална дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" е организирала среща с директора по сигурността на летищния оператор, на която е изискана актуализация на плана за проверка на нивото на съответствие при изпълнение на мерките за сигурност и предприемане на съответни коригиращи действия. Планът е актуализиран по отношение на мониторинга и проверката на изпълнение и недопускане на повторение на установените несъответствия.

Насочени са усилия към допълнително практическо и компютърно обучение на служителите и актуализиране на вътрешните процедури. Обучението обхваща всички служители, извършващи проверки за сигурност на пътниците и ръчен багаж, както и служителите, които извършват проверки на вещи, на лица, които са на територията на летището, но не пътуват, добави Алексиев, цитиран от БТА.