Пропуски в сигурността на летище София, е установила тайна проверка на инспектори на Европейската комисия. Служители по сигурността са допуснали забранени предмети при проверката на ръчния багаж с рентген, съобщи bTV.

Инспекторите са били в България между 10 и 14 октомври. Подобни проверки се правят постоянно и навсякъде в ЕС.

Вицепремиерът Христо Алексиев изпрати и писмо до ръководството на летище София, в което заявява категорично, че е недопустимо да се прави компромис със сигурността на летището и припомня на концесионера, че съгласно договор има задължение да поддържа и осигурява високо ниво на сигурност на летището.

От Министерството на транспорта са изпратили становище до концесионера "Соф Кънект", в което се казва, че е недопустим компромис със сигурността. Концесионерът има 8-дневен срок за отстраняване, който изтича на 11 ноември. От летището съобщиха за bTV, че ще коментират тогава.

Европейската комисия ще изготви окончателен доклад с анализ и заключения. В много негативен сценарий, ако този доклад е отрицателен, може да се стигне до по-чести проверки на летището, а в много малко вероятен сценарий България и летище София могат да бъдат третирани като трета страна за европейската авиация.

На летището вече има служители от Мюнхен, които помагат на своите колеги да работят по-добре с рентгена, така че да не се случват такива пропуски.