Преди това те са нападнали и ударили служител на СОТ, който инспектирал вещи, които близки пращат на лишението от свобода. Той е леко пострадал.

Това съобщи пред журналисти зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов. 

Назначена е проверка и тепърва ще се разбере точно при какви обстоятелства е извършено бягството на двамата рецидивисти, осъдени за убийства - Владимир Пелов и Радослав Колев, както и чия е отговорността. От прокуратурата съобщиха, че разследват и действията на охранителния състав на затвора. 

"Издирването на затворниците е започнало веднага - полицията е информирана буквално на третата минута, но по тях не е стреляно, защото затворът се намира едва ли не в центъра на града и тези изстрели са можели да доведат до крайно неблагоприятни последици. За голямо щастие, няма пострадали хора", каза още Проданов.

Оръжието, ползвано от затворниците, не е взето от охранителите, придобито е по друг начин - когато на затворниците са давани вещи от техни близки. Сред тях е бил и телевизор.

По думите му вероятно пред затвора са ги чакали техни близки, които са им помогнали да избягат. Според чистачка от затвора, която хукнала след тях, те са се качили в тъмна кола, с която двама други въоръжени мъже ги чакали.

"Проверката на надзирателите се прави по методика и тя ще бъде спазена. Българските затвори имат повече от 100 години история в и тази рамка има многобройни бягства", посочи той.

Главният секретар на МВР Младен Маринов коментира пред БНТ, че всички областни дирекции на полицията са се включили в издирването. Той подчерта, че хора, които забележат бегълците, не трябва да  влизат в контакт с тях, защото са опасни и агресивни. Очаква се обаче гражданите, които знаят нещо, веднага да подадат сигнал.

"Ще бъде проведено разследване за пропуските, които са позволили допускането на оръжието, с което двамата мъже са успели да избягат", добави Маринов.

Кои са бегълците

44-годишният Владимир Пелов Стефанов (известен обаче с презимето си) влиза в затвора през май 2016 г. Излежава 32 години затвор за въоръжен грабеж на златарско ателие, отвличане, включително на дете, и стрелба по полицаи през 2011 г. Пелов е изключително умен и комбинативен, стана известен, след като беше приет с най-висок успех в специалност "Екология" в Софийския университет, докато излежава 15-годишна присъда за убийство на сараф. Освободен е предсрочно за добро поведение и тогава заедно с още двама души извършва въоръжен грабеж на златарско ателие в Ботевград. Съучастниците му са заловени, той успява да избяга като краде автомобил с жцяло семейство вътре. При опит да го заловят стреля и по полицаи.

Докато тече делото му, през 2013 година е пуснат под домашен арест заради глаукома. През 2016 г. обаче отново е арестуван, защото е уличен в две убийства - на братя от Ботевград, припомня Нова телевизия.

27-годишният Радослав Колев е имал проблемно детство и има непоносимост към хора с различна сексуална оиентация. Затова и през 2015 година убива 53-гоишен служител на НАП-София именно заради сексуална закачка. Убийството става по особено жесток начин - данъчният е смазан с чук и рязан с нож. Колев опитва да заличи следите като пробва да убие и интимния партньор на данъчния, но мъжът оцелява въпреки многото рани, нанесени с нож. Пред съда признава вина. Осъден е на 26 години затвор.