Напускането на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е тежък и единствен прецедент в 150-годишната история на БАН, при което учени решиха да напуснат храма на науката. Причината е основателна - хроничен недостиг на пари за заплати и научни изследвания, заяви в словото си на тържеството събрание за Деня на будителите в БАН акад. Дамян Дамянов - член на Събранието на академиците и член-кореспондентите в БАН.

Той постави въпроса "защо само този институт надигна глава" и каза, че причините са най-малко две. Първо, дейността на НИМХ е приложна и е ежедневно важна за държавата, а това може да се използва по спекулативен начин. "И второ, това е институтът с най-много имоти, към които държавата отдавна проявява интерес и прави опити да сложи ръка върху тях", заяви акад. Дамянов.

Имаше преговори за НИМХ и беше подписано споразумение, в което беше обещано да се спазва Законът за БАН и автономията на Академията, припомни акад. Дамянов. По думите му, когато напрежението заглъхна, в преходните и заключителните разпоредби в Закона за бюджета са залегнали "постановки за ултимативно отделяне на НИМХ и за усвояване на имотите му до края на годината". Обещанието от предишния преговорен процес за спазване на автономията, уважението и правилата на институцията БАН се забравиха, посочи акад. Дамянов.

В словото си той цитира и данни от проучване на "Алфа рисърч", според което 87 процента от българите очакват науката и технологиите да разкрият повече възможности за бъдещите поколения. В представите на българския народ БАН е най-уважаваната институция в страната - с около 50 процента одобрение, в Академията българите разпознават основния създател на научни резултати и днес и в бъдеще, отбеляза акад. Дамян Дамянов.

За празника учени от деветте научни направления на БАН получиха дипломи за най-цитирана статия през изминалата година. Слово за Деня на народните будители произнесе проф. Румяна Дамянова от Института за литература на БАН, а доц. Крум Бъчваров от Националния археологически институт с музей представи резултатите от мащабно научно изследване на ДНК материал, даващ информация за живота в Югоизточна Европа и Анатолия през късната праистория-

Какво предстои занапред между НИМХ и БАН

Решението на Общото събрание (ОС) на БАН, което е съгласувано с Министерството на образованието и науката (МОН), е от 1 януари 2019 г. голяма част от НИМХ - цялата оперативна дейност, да премине към новата организация, която ще бъде създадена към МОН. Това заяви председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева, попитана какво предстои занапред между НИМХ и БАН.

Бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов каза вчера на пресконференция в МОН след среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, че метеоролозите са притеснени от решението за спешно и срочно закриване на НИМХ от Общото събрание на БАН. Проф. Брънзов, каза, че на 26 октомври в НИМХ е получено писмо, в което се съобщава, че Общото събрание е открило процедура за закриването на НИМХ и дава срок от десет дни, ако от НИМХ имат възражения.

Има учени от НИМХ, които желаят да останат да работят в БАН и заради това започваме процедура за откриването на ново научно звено към Академията, каза проф. Славчева.

Същевременно в края на декември - до 31 декември, трябва да закрием НИМХ към БАН, за да може онези учени, които желаят, с цялата оперативна дейност да преминат в новото звено. Затова Общото събрание на БАН работи за едновременното протичане на тези три паралелни процеса, два от които са в нашите правомощия.

 От 1 януари се създава нов институт към МОН, създава се и ново научно звено в БАН, което според броя на учените, ще бъде или институт или специализирано научно звено, но и се закрива досегашният НИМХ-БАН, за да се открие НИМХ-МОН, обясни проф. Славчева.

Тя каза, че след като започне процедурата по закриването, трябва в НИМХ да бъдат уведомени и в десетдневен срок да направят възражения, ако желаят.

"Някой вероятно е подвел министъра на образованието, че планираме по-ранно закриване на института - преди откриването на новите две звена. Това е абсолютно невярно и ние се придържаме към нашите договорености, това са абсолютно неоснователни страхове. И независимо, че формално оттеглихме подписите си към споразумението, ще продължим да изпълняваме тази процедура. Ще изпълним всички поети задължения и на 31 декември този институт ще престане да съществува, а от 1 януари ще се открият новите два института", коментира проф. Евелина Славчева.