В знак на почит и благодарност към донорите и техните семейства бяха засадени 11 рози в розовата градина на София. Градината е създадена по инициатива на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация.

Още снимки вижте ТУК

Само 18 трансплантации са извършени през тази година. Страната ни е на последно място в Европа по брой на трансплантирани пациенти на 1 милион души население.

От началото на годината до 5 октомври са възникнали 11 донорски ситуации и са извършени 18 трансплантации на органи - 11 на бъбрек, 5 на черен дроб и 2 на сърце. Всички операции са направени в трансплантационните центрове в София. Чакащите трансплантация български граждани са 901, припомня БТА.

"Двете години на Ковид доста ни удариха по отношение на дейността в интензивните отделения. Колегите бяха претоварени и преживяха доста сериозен психологически шок, освен това пациентите загиваха", каза д-р Димитър Илиев, заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" в Министерство на здравеопазването.

"От друга страна, съществува една несигурност, особено в провинцията, сред екипите в болниците и може би липсата на опит ги кара да не идентифицират потенциални донори и да не ги кондиционират, което веднага резонира в другата половина на процеса - именно трансплантологията", добави д-р Илиев. Според д-р Илиев не е вярно, че близките на починали масово отказват да дарят органите им. Под 20 на 100 от тях отказват, а останалите 80% са готови да дарят. Често обаче съпътстващи заболявания или инфекции на донора не позволяват органите му да бъдат трансплантирани.

До края на годината се очаква да бъде разкрит трансплантационен център в болница "Св. Марина" във Варна, за да не се пътува непременно със самолет, ако донорската ситуация се случи в Източна България. За целта непрекъснато се изпращат лекари на обучение.

Снимка: БТА

"Нашето общество още не е узряло да дарява. Българинът обикновено казва, че не му е дошло до главата и не е негов проблем. Като общество трябва да се научим как можем да спасяваме другите, защото, най-големият подарък, който може да бъде направен, е да дариш живот, каза Наталия Маева, заместник-председател на Националната пациентска организация и председател на секция Редки болести и трансплантации, белодробно трансплантирана през 2016 г. в Австрия.

Снимка: БТА