Днес, 10 октомври, отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи припомни Министерство на здравеопазването и допълни, че у нас за трансплантация чакат 1145 граждани.

Тази година в страната са реализирани четири донорски ситуации, след настъпила мозъчна смърт. Благородното решение на четири семейства и професионализмът на българските лекари даде втори шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация наши сънародници - бяха извършени пет органни трансплантации.

Днешният ден е възможност да почетем всички донори и да благодарим на техните семейства и на медицинските специалисти по донорство и трансплантация!

Заради пандемията от COVID-19 Съветът на Европа препоръчва вместо със събития да отбележим Деня чрез виртуални инициативи, се казва в съобщението на МЗ.

Ето защо Министерството на здравеопазването създаде клип, който да насочи общественото внимание към темата за донорството и трансплантацията и да покаже защо е важно да бъдем солидарни.

Видеото отправя и "предизвикателство":

"Да подкрепим донорството и трансплантацията с 20 думи за 20 секунди!"

Коронавирусът за известно време блокира нашата работа. До средата на май нямаше трансплантации. Това доведе до спад в броя на донорите, каза по Нова телевизия проф. д-р Никола Владов - завеждащ Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА.

Това беше трудност, която допълнително демотивира координаторите, добави проф. Владов.

Всички лекари трябва да издържат на натиска от COVID-19. Ако трябва, всички ще се включим в тази борба. Ние, хирурзите, сме малко по-встрани. Макар, че и при нас може да се случи пациентите да имат коронавирус. Трябва да си помагаме взаимно, отбеляза проф. д-р Никола Владов.