Заради безводието жители на Омуртаг днес отново блокираха главния път София - Варна. Градът е на воден режим вече повече от 35 години, сега е обявено бедствено положение, заради липсата на вода по чешмите. Гражданското обединение "Вода за Омуртаг" вече година работи по разрешаване на проблема, запознавайки отговорните институции с него.

Днес гражданският протест беше заради бездействие на общинската управа, посочиха протестиращи. "Искаме кметът да изпълни задачите, възложени му от министър Андрей Цеков още на 1 август (при посещението на място и във ВиК - Търговище)", каза пред репортер на БТА Магдалена Славова - представител на гражданското обединение "Вода за Омуртаг". Тя обясни, че в момента вода в града има от пречиствателна станция "Ястребино", която не може да се пусне, защото все още първи и втори подем - ниска и средна зона, не работят. Те са общинска собственост и задължение на Община Омуртаг е да осигури тяхното функциониране, посочи Славова. По думите ѝ Община Омуртаг в спешен порядък трябва да осигури квалифициран персонал, който да оперира с агрегата на втори подем. Следващата стъпка, според нея, е възстановяване на контролните табла на обекта, за да стане процесът автоматичен и още на втора помпена станция трябва да се почисти и да се направят тестове на хидрозащитите.

Като гражданин Славова изрази своето мнение, че кметът и администрацията "са некомпетентни и нямат желание да работят по разрешаването на въпроса с дългогодишното безводие в Омуртаг".

Кметът Ешреф Ешрефов дойде сред протестиращите. Въпреки скандиранията "Оставка", той се опита да обясни гледната точна на Общината и какво е свършено от институциите сега и през годините. "И аз живея в този град, и аз съм на воден режим. Този водопровод е негоден за ползване, изграден е през 2004 година. През 2009 г. започват строително-ремонтни дейности на помпена станция първи подем, по-късно са изградени помпена станция втори подем и водоемите в ниска и висока зона. През 2015 г. са пуснати документи за приемателна комисия, но ни беше отказано - сега обектът няма Акт 16 и не е въведен в експлоатация, посочи Ешрефов. Изготвен бе доклад, по времето на министър Шишков, в който се казва, че водопроводът е негоден за експлоатация и ще се проектира нов. На срещата с министър Цеков поехме ангажимент да възстановим ел. захранването на втори подем. Това е свършено, чакаме приемателна комисия за първи подем. В понеделник ще подадем искане за 72-часови проби, а след това и документи към РДНСК", обясни кметът.

Ешрефов подчерта, че без помощта на институциите Община Омуртаг не може да постигне трайно разрешаване на проблема с безводието. Той не приема обвиненията в бездействие. Пред гражданите кметът заяви, че администрацията работи и в най-кратки срокове ще пусне двете помпени станции.

Жителите на Омуртаг - постоянно живеещи в града и такива, който се завръщат от чужбина през летните месеци, недоволстваха на протеста от дългогодишната проблемна ситуация. Те изразиха готовност за пореден протест през следващата седмица на същото място - край Авиационния музей на открито на първокласния път. По време на протеста повече от час автомобилният поток бе спиран от екипи на Пътна полиция, осигурен бе и обходен маршрут.