Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков свиква спешна среща с всички заинтересовани институции от Омуртаг за решаване на проблема с водата в града. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Иван Шишков е обезпокоен от напрежението в Омуртаг заради продължаващия от години режим на водата в града.

Срещата ще се състои във вторник, 29 ноември, в 10:30 ч. в министерството и на нея ще присъстват областният управител на Търговище Станимир Парашкевов, кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов, изпълнителният директор на ВиК Холдинга Ирена Георгиева, управителят на ВиК-Търговище Явор Миланов, както и представители на инициативния комитет "Вода за Омуртаг".

Днес жители на Омуртаг блокираха главния път София-Варна с искане за разрешаване на водната криза в града. Магдалена Славова от гражданското обединение "Вода за Омуртаг" заяви пред медиите, че омуртагчани живеят в условия на постоянен воден режим, който през последните четири месеца е драстичен, предаде БТА.

Обединението инициира протест в центъра на града, на който жителите на общинския център изразиха желание за разрешаване на дългогодишния воден проблем. И днес те настояват за спешно и пълно финансиране от МРРБ за подмяна на цялата вътрешна водопроводна мрежа на Омуртаг.

В Омуртаг от началото на ноември до 13-и този месец бе обявено бедствено положение заради безводието. Проблемът с водата за Омуртаг е дългогодишен.

Причините за него са силно амортизираната вътрешна водопреносна мрежа и намалелият дебит във водоизточника край сливенското село Кипилово.