Белгийските власти са решили да заменят използваните досега изтребители F-16 с F-35, съобщават местни медии, като се позовават на източници от правителството. Решението е било прието след две закрити правителствени заседания този месец, но засега не е съобщавано официално, защото се търси подходящата обосновка.

Преди година и половина белгийските власти откриха обществена поръчка за превъоражаването на Военновъздушните сили (ВВС) с първоначална стойност 3,6 млрд. евро и крайна цена от 15 млрд. евро за цялата 40-годишна продължителност на живота на новите машини, припомня БТА.

Вижте как изглежда F-35 >> >> >>

Медии по-рано отбелязаха, че единствено F-35 отговоря на нуждите на белгийските власти машините да имат способността да носят атомно оръжие. Това лято бе предприето разследване по твърдения, че армейски генерали умишлено са укрили от военния министър данни за възможността за удължаване на живота на използваните F-16.

В съревнованието участваха САЩ с F-35 на производителя Локхийд Мартин и Великобритания, Германия, Испания и Италия със съвместната разработка Eurofighter.

Вижте как изглежда Eurofighter >> >> >>

Белгия предвижда да замени 49 самолета F-16, взети на въоръжение след 1975 година. Поръчката е за 34 нови машини. Извън процедурата предложение представи Франция с изтребителя "Rafale", а дружеството "Saab" (Швеция) се отказа от участие със своите машини "Грипен".

Два от горепосочените самолети - нов F16 и стар Eurofighter, са сред вариантите за превъоръжаване и на българската армия.

Ето какво знаем за предложенията за нов самолет на родните ВВС >> >> >>