Обвиненията за наш шпионаж в Сърбия са нелепи и неотговарящи на истината. Това е поредното нелепо и невярно обвинение от сръбския депутат към България. Аз не виждам български разузнавач да вербува сръбски висши офицери, а друга държава. Нека не прехвърлят нещата от болната на здравата глава. Вчера излязохме с изявление, че няма нищо вярно в тези твърдения. България винаги е подкрепяла и подпомагала Сърбия. Учудени сме от тези твърдения и категорично ги отричаме. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред Нова тв относно отправеното обвинение от председателя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун.

"В никакъв случай тези нелепи обвинения не отговарят на добрия дух и приятелство, което има между двете държави", каза още тя.

"Най-вероятно ще извикаме сръбския посланик на ниво директор, за да призовем сръбските депутати да се въздържат от нелепи обвинения към България", посочи Захариева.

По думите й обвиненията по никакъв начин не подпомагат за двустранните отношения между двете държави. "Надявам се това да е мнение на конкретния депутат, а не на висшето ръководство и на президента Вучич. Надявам се това да не е официална сръбска позиция. До момента не съм чулата да е такава", коментира още тя.

Относно темата за шпионския скандал у нас и това, че Русия не отговори реципрочно на изгонването на един дипломат и недопускането на друг у нас, тя каза, че сме действали ясно и конкретно.

"Това говори, че доказателствата, които нашите служби са събрали за наистина абсолютно недопустима дейност в никакъв случай не отговорят на двустранните отношения. След като са направили оценка на фактите, са решили да не реагират реципрочно. До момента нямаме такава реакция", обясни тя.