77-годишната Янка Морчева от Леденик е номинирана в инициативата "Достойните българи", съобщава търновският сайт "Борба". През март 2022 г. тя загуби 21-годишния си внук Тодор, който след тежка черепно-мозъчна травма стана донор и с оганите си спаси трима души. Почти по същото време тази година жената се сбогува и със своя син Ивайло, който изпадна в мозъчна смърт след масивен инсулт. Преди да бъде изключен от животоподдържащата апаратура заради необратимото състояние, Янка подписва документи, с които се съгласява медиците да вземат черния му дроб за трансплантация. Така само за година пенсионерката е поставена от съдбата пред едно и също изпитание.

Баба Янка стана известна с участието си в предаването "Стани богат". В предаването тя сподели, че целта й е да спечели пари, с които да плати за надгробен паметник на внука си. Благодарение на знанията си, тя приключи играта с печалба от 3000 лв. и изпълни успешно мисията си и на гроба на Тодор бе поставена паметна плоча със сърце и ангел.

77-годишната жена е голям защитник на каузата донорство. Единственото, за което съжалява, е че само черният дроб на сина й бил годен. Останалите органи били болни, а това е противопоказно за трансплантация.

За експлантацията на 26 март на място в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" дойдоха с военния самолет "C-27J Спартан" медици от Военномедицинска академия. Още същата вечер в столична клиника бе проведена 7-часова операция за имплантиране на органа.

Възрастната жена посреща с огромно облекчение новината, че реципиентът е в стабилно състояние. Щастлива е, че макар синът й вече да не е сред живите, частица от него ще продължи да съществува.

Самата трансплантация е продължила около 7 часа. Била е технически по-сложна заради тежкото състояние на реципиента, който е бил в много напреднал стадий на чернодробно заболяване, коментира доц. Васил Михайлов, ръководител на екипа, извършил интервенцията. От ВМА съобщават, че в момента пациентът се намира в добро състояние, екстубиран, контактен и адекватен.

Екипът на д-р Сибила Маринова, ръководството на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" и ръководството на ВМА изказаха своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Цялата операция по транспортирането до летището в Горна Оряховица, дейността на медиците на място и връщането им обратно е траяла общо пет часа, а при донорски ситуации именно времето е решаващият фактор.