Министерството на отбраната транспортира по спешност медицински екип от ВМА от София заради възникнала донорска ситуация в Горна Оряховица. 

Това е станало надвечер в неделя, а след като военните лекари са взели органите за трансплантация, "Спартанът" ги е докарал обратно на летище "София".

"Самолетът излетя в 17.49 ч. и кацна на летище Горна Оряховица в 18.21 ч. В 22.52 ч. същата вечер самолетът се приземи обратно на летище София, като задачата по транспортирането на медицинския екип беше изпълнена успешно", съобщиха от Министерството на отбраната.

Дежурният екипаж от авиационна база "Враждебна" е бил в състав - командир подполковник Пламен Дончев, помощник-командир - капитан Николай Калайджиев и борден инженер - майор Мирослав Пипев, публикува информацията в профила си във Фейсбук и военният министър Димитър Стоянов.

Цялата операция по транспортирането до летището в Горна Оряховица, дейността на медиците на място и връщането им обратно е траяла общо пет часа, а при донорски ситуации именно времето е решаващият фактор.

Това е първа мисия на военния "Спартан" за тази година, при която транспортира медицински екип за органи за трансплантация. Миналата година имаше отново спешни полети при ситуации за транспортиране на органи за трансплантация - откаран бе екип от лекари от ВМА във Велико Търново за чернодробна трансплантация. Извънреден полет за донорска ситуация имаше и до Варна, отново с екип от ВМА.