През септември 2012 г. иконописецът Йордан Опиц бе осъден на последна инстанция на 5 г. затвор, след като през 2007 г. застреля 26-годишния крадец Мариян Янчев пред дома си. Опиц бе осъден и за незаконно притежаване на оръжие.

На 16 декември 2014 г. Опиц излезе от затвора предсрочно.

Йордан Опиц следи в детайли случая на пловдивския рентгенолог. Не е разколебан в подкрепата си към доктор Димитров въпреки новите факти, изнесени от прокуратурата.

Стана ясно е, че крадецът не е нахлувал в жилището на доктора, а децата и жена му изобщо не са били у дома. По тези причини прокуратурата отхвърля версията за  неизбежната отбрана.

Двата случая – неговият и този на доктора, си приличат, твърди Опиц. Влизане на крадец, а после стрелба.

"Отнемането на човешки живот не е оправдано. Но пак споменавам – зависи при какви обстоятелства. И се оправдавам, и не се оправдавам. Получих си заслуженото. Изтърпях си наказанието", коментира иконописецът.

Той призовава за промяна в законодателството. "Никой няма право да ти влезе в дома. И в двора. Това е частна собственост. Строено е с кръв, с пот, с труд. Да, обвиниха ме за убийство. Бях в затвора, излежах си присъдата, чакам реабилитация. Дано да доживея. Но пред целия български народ го казвам – повтори ли се – ще направя същото. А доктора – него го оправдавам. Определено, ако трябва ще се подпиша. И ако трябва, заради него аз ще ида да лежа. Щото аз съм ненужен. А той е лекар", каза още Опиц.

Според него държавата спешно трябва да намери решение на проблема с кражбите, за да не се налага да влизат в ситуации на неизбежна отбрана.