Доволни сме от това, че до края на мандата на правителството заплатите на учителите ще се увеличат двойно, защото това беше едно от исканията на Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ, каза пред журналисти председателят на СБУ Янка Такева. Тя отбеляза обаче, че от СБУ имат още едно искане и то е за това увеличението на работните заплати на учителите "да се изтегли" от 1 октомври 2018 г., защото през тази година ще се пенсионират 4200 учители и затова трябва да се мотивират младите хора да влязат в образователната система.

Затова искаме още от октомври правителството да отпусне около 93 милиона лева, които са от предвидените за образованието за 2019 г. и така "да се изтегли" увеличението от 1 октомври 2018 г., а не от януари, заяви Такева. "Смятам, че министърът на финансите и министър-председателят ще се съгласят", коментира председателят на СБУ.

Това увеличение от 1 октомври трябва да не е по-малко от 18 процента, каза Янка Такева. Тя обясни, че в бюджета за 2019 г. са заложени 362 милиона лева за увеличаването на заплатите в средното образование.

Средната възраст на българските учители сега е между 52 и 55 години, като нашата цел е да има кадрово обезпечаване на образователната система - с квалифицирани и добре подготвени кадри, обясни Такева.

По думите й това е един голям проблем, а друг е свързан с преодоляването на феминизацията на учителската професия. Крайно необходимо и много спешно е да има увеличаване на работните заплати, да се подобрят условията на работа в училище, както и да има по-добри взаимоотношения между родители, ученици и учители, коментира Янка Такева.

Тя съобщи, че младите учители в българското училище сега са около 3,8 процента, като през миналата година са започнали да преподават около 3500 млади учители. Общо учителите и училищните директори в българското образование са около 93 000, каза Такева.

Председателят на СБУ коментира темата за заплатите на учителите на Националния конкурс "Учител на годината", организиран за 21-ва година от СБУ. На него бяха връчени награди на учители и училищни директори в десет направления.

На церемонията присъстваха министърът на образованието Красимир Вълчев, кметът на София Йорданка Фандъкова, бивши министри на образованието и образователни експерти.

Възможни преговори за заплатите

Попитан дали това е възможно да стане, министър Вълчев отговори, че е поет ангажимент за двойно увеличение на възнагражденията на учителите в рамките на четиригодишен период, което ще бъде реализирано с четирите бюджета, които правителството ще предложи на Народното събрание. Това са бюджетите за 2018, 2019, 2020 и 2021 г., като в средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021 г., която одобри Министерският съвет, са предвидени средства за достигане на това двойно увеличение на възнагражденията на учителите.

За 2019 г. е предвидено от 1 януари да се увеличат възнагражденията, не са планирани тези средства в бюджета за това увеличение на заплатите от 1 октомври 2018 г., но при добро бюджетно изпълнение ще се водят разговори, обясни министър Вълчев.

Той отбеляза, че тези три месеца са сравнително малка стъпка в сравнение с това, което е предвидено за следващата година и е много по-важно е да се насърчат повече млади хора да се включат в педагогическата професия. Това ще стане с колективното трудово договаряне и с уточняването на минималните работни заплати в сектора на образованието, за датата не ми се иска да се ангажирам, но средствата вероятно ще достигнат и за по-високо увеличение, заяви Красимир Вълчев. По думите му сигурно ще продължи и политиката от предходните години да има малко изпреварващ ръст на началните основни заплати в образованието.

"Има високи заплати в някои училища, които са и над 1500 лева брутни заплати за някои длъжности - за ръководните длъжности са по-високи, отбеляза министър Вълчев. Това означава, че са по 1800 лева, но брутната заплата може би малко завишава представата колко е реалната заплата, защото се плащат осигурителни вноски и подоходен данък за сметка на заетото лице. Тези високи заплати са по-скоро на училищните директори, защото техните заплатите са по-високи от тези на учителите", уточни образователният министър.

В наредбата за формиране и заплащане на труда е регламентирано допълнително възнаграждение на учителите три пъти годишно - традиционно това са средства за 24 май, за 15 септември и за Коледа, каза министър Вълчев в отговор на въпрос дали в училищата ще се получат пари за 24 май. Той уточни, че размерът на тези средства е според финансовите възможности на училищата, като в последните години най-голямо е било това плащане към края на годината.

Преди години училищата с малко ученици нямаха възможност да дават такива допълнителни средства на учителите заради делегираните си бюджети. През тази година заради промените в системата на делегираните бюджети много повече училища и детски градини, които са в малки и отдалечени общини, имат по-добро финансиране, каза министър Вълчев. Средно годишно за тези три плащания учителите получават допълнително около 6 процента, добави той.