За трета поредна година най-големият български интернет портал - Dir.bg, организира авторския конкурс за чиста журналистика Web Report. И в тазгодишното издание победителите в 5 категории - Общество, Икономика, Култура и изкуство, Технологии и иновации, Истински истории, ще получат парични награди. В конкурса могат да участват и автори на фото и видеорепортажи, като най-добрите от тях ще бъдат отличени с почетни награди.

Web Report е конкурс за важните теми, които вълнуват обществото и авторите, които продължават да спазват професионалните стандарти

Търси се: Обективен журналистически материал

Изисквания: Важна за обществото тема, проверени източници, представяне на всички замесени страни

Предимства: Богат български език, креативен подход, ефект от публикацията

За трета поредна година конкурсът за обективна и чиста журналистика Web Report, организиран от Dir.bg, търси своите автори.

Днес дезинформацията живее своето златно време, а фалшивите новини се разпространяват 10 пъти по-бързо.

Днес читателите и зрителите са изправени пред предизвикателството да не се подвеждат от информационните затъмнения.

Днес предизвикателството към журналистите е да останат верни - на обществото и на професионалните стандарти.

Какво означава това за нас?

Да подбират важните теми и да ги разказват по истинския начин. Онзи, критичния, когато трябва. Онзи начин - с любопитството, което понякога е нездравословно. Онзи истинския начин на журналиста - с проверка на всички факти, с търсене на всички страни, с яснота кое е важно в дневния ред на обществото.

Независимо от всички класации за свобода на словото и недобрата позиция на България, ние вярваме, че в България има примери за чиста и обективна журналистика. Вярваме, че има журналисти, които продължават да хващат пулса на обществото без влиятелни хора да им подсказват къде е той.

Сигурни сме също, че има журналисти, които продължават да ровят там, където не е удобно. Има журналисти, които все още търсят истината, за да я поднесат обективна и чиста на своите читатели, зрители и слушатели.

Искаме да дадем още една трибуна на техния труд. Да подкрепим усилията им за медийна свобода и да поставим акцент върху важните теми.

За трети път Web Report очаква качествените, талантливи, смели, почтени и отговорни автори у нас, които да ни изпратят техни публикации от последната година.

Както и досега, търсим тези, които пишат с перо и сърце, правят разлика между новина и коментар, не подвеждат аудиторията си и стоят далеч от пропаганда.

Търсим хората, които разказват важните истории и дори днес пазят стандартите от доброто старо време, когато "новина" означаваше "истина".

Илюстрация: iStock by Getty Images/Guliver Photos/Колаж: Юлиян Илиев, Dir.bg

Как да кандидатствате и кой ще оценява?

Категориите на конкурса са: Общество, Икономика, Култура и изкуство, Технологии и иновации, Истински истории, Фото и Видео репортаж.

За да бъдат одобрени материалите за Web Report трябва да са написани на правилен български език, да гарантират за достоверността на информацията чрез препратки и цитиране на оригиналните източници и да посочват своя автор.

Всеки от тях трябва да отговаря и на следните изисквания:

- да е публикуван в периода: 01.05.2019 - 01.05.2020 г.

- да не е участвал в предишното издание на конкурса; 

- да бъде оригинален авторски материал;

- заявки се приемат само в електронен формат, на посочения имейл за връзка: webreport@webreport.bg

Процесът по оценка на материалите ще бъде максимално прозрачен и независим. Журито, което ще оценява материалите няма нужда от дълго представяне, защото имената им говорят сами. Те са авторитетни и уважавани журналисти, редактори и професионалисти с дългогодишен опит в медиите. Сред тях са Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Венелин Петков ( директор "Новини" на bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Ваня Николова (журналист, сценарист), Яна Пеловска (Управител на Център за развитие на медиите), Христо Христов (Изпълнителен директор, WhitePress Bulgaria), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1), Георги Минев (Гл. редактор, Money.bg), Илия Вълков (журналист, "Клуб Z", УНСС), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото").

Web Report очаква вашия отговор: Коя е вашата важна истина?

Срокът за подаване на материалите за конкурса започва да тече в 00.00 часа на 05.02.2020 г. и изтича в 00.00 часа на 05.05.2020 г.

Одобрените журналистически материали ще бъдат публикувани в специалната категория "Участници" в сайта на Dir.bg https://webreport.bg, където може да бъде намерена и пълната информация за конкурса.

Фейсбук страницата на Web Report e: https://www.facebook.com/webreportdir.bg.

Официални спонсори на конкурса са A1 и Dundee Precious Metals.

Генерални медиини партньори на събитието са Българската национална телевизия и Българското национално радио.