Втори национален протест срещу насилието се проведе в София, Стара Загора, Варна, Пловдив, Габрово, Видин, Ямбол, Кюстендил и други градове на страната.

Демонстрацията е продължение на протестите в цялата страна миналата седмица, с които хората изразиха подкрепата си за 18-годишната Дебора, станала жертва на брутално насилие от страна на 26-годишния охранител Георги в Стара Загора. Организаторите подчертават, че нямат политически искания, а на много места изразиха недоволство от спешните законодателни промени, приети на извънредно заседание на НС в понеделник, заради което депутатите прекъснаха ваканцията си.

Още снимки от протестите в страната вижте тук >>

Пред съгражданите на Дебора в Стара Загора отново излязоха и родителите на момичето, които подчертаха, че жертви на насилие не стават само жените, а и мъжете, поради което всяко насилие трябва да бъде осъдено и прекратено. На митинга в града на липите бяха отправени критики към депутатите и прибързаната корекция в наказателния закон относно интимната връзка. 

Близката на семейството на Дебора - Моника Маринова, откри протеста с думите, че той е в защита на всеки човек, който е бил обект на насилие, без значение от пола му.

"Какво означава интимна връзка?", попита тя и подчерта, че тази корекция не е достатъчна. По думите й в новина се превърнало това, че депутатите работили извънредно един ден и приели поправката на две четения, след което отново излезли във ваканция. Трябва цялостно да променят НК, защото това сега не е достатъчно, каза Моника Маринова.

Родителите на Дебора благодариха за подкрепата

Снимка: БТА

"Нашите искания са сериозни промени в Наказателния кодекс, нещата не се случват. Да започнем оттам, че няма стандарт за съдебна медицина, това е абсурд", коментира тя. Според нея оставките на заместник окръжния прокурор на Стара Загора Георги Видев и на съдебния лекар са "проформа".

Протестът в родния град на Дебора

Снимка: БТА

"Прокурорът остава действащ, съдебният лекар е отстранен временно, така че аз оставки не виждам", каза тя. Маринова посочи, че протестиращите искат оставки на онези, които имат отношение към случая и не са си свършили работата.

"Не нито една, нито един повече, защото обект на насилие са както жени, така и мъже", каза близката на семейството жена. До нея бяха застанали родителите на Дебора.

Рокери излязоха в подкрепа на протестиращите в Стара Загора

Снимка: БТА

Бащата на момичето благодари на присъстващите за подкрепата. "Искам да благодаря и на Мони, която е част от нашето семейство. Както и Деби благодари на хората, които я подкрепят, това беше трудно за нея и трябва да й се даде време да успее да превъзмогне всичко това. Ние сме тук главно за справедливост. Виновникът за това деяние трябва да получи своята справедлива присъда", каза бащата на момичето.

"Не искаме политизиране. Искаме само и единствено справедливост. Ако има виновни и някой е допуснал грешка, било то волно или неволно, да си поеме отговорността", заяви и бащата на пострадалото момиче - Красимир Михайлов. Той отбеляза, че семейството е много благодарно на всички за подкрепата. По думите му "Дебора има някакъв напредък", но не може да се каже, че е в по-добро психическо състояние и трябва да и се даде време.

Майката на пострадалото момиче Ивелина Михайлова също каза, че семейството иска само и единствено справедливост не само за Дебора, но за всички, които са ставали жертва на насилие.

"Деби изживя вчера отново един много труден ден за нея, лекари, кабинети, събличане, обличане", каза майката на момичето пред множеството. И подчерта, че момичето изживява това от два месеца наред. "Мамо, много ми е трудно, но искам да изкажа огромна благодарност на това, което гледам всеки ден по телевизията, за милите думи, които получавам", разказа жената.

"Видях един празен поглед и затова се обръщам към всички - да спрем насилието за всички, няма значение над кое човешко същество", призова майката.

Протестът в София

Снимка: Булфото

"Защо ни е тази прокуратура, която вместо да разкрива, прикрива тежки престъпления. Защо ни е този български съд, който служи на насилника, а не на жертвата", каза през сълзи един от ораторите на протеста. "Ако на Дебора можем да пожелаем да се възстанови, на Митко от Стамболийски не можем", заяви мъжът, а митингът отново изрази подкрепата си за Дебора.

В Стара Загора порицаха Вежди Рашидов за изказването му в парламента, а протестиращи пред Съдебната палата в София поискаха и оставката му като депутат от ГЕРБ, информира БТА.

Демонстрантите се събраха пред Съдебната палата

Снимка: Булфото

"Изказването не си заслужава коментар, говорим за обида и то не само за нас, а към всяка една българска жена", каза Моника Маринова. Думите на Рашидов за жените, претърпели насилие, станаха обществено достояние, тъй като микрофоните на председателското място в Народното събрание преди ден се оказаха включени.

Вежди Рашидов подаде оставка като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, след като парламентарната група на ГЕРБ-СДС поиска той да се оттегли от двата поста.

В столицата демонстрацията започна пред Съдебната палата

Снимка: БТА

Той ще вземе окончателно решение дали да остане в парламента след края на август, съобщи Нова тв. В деловодството на парламента все още не е депозирана оставката на Рашидов като председател на Комисията по културата и медиите, за да стане факт тя трябва да бъде гласувана от Народното събрание. Това ще се случи през септември в сградата на бившия партиен дом, където депутатите ще подновят работата си след ваканцията. Не е изключено тогава Рашидов да подаде и оставката си като депутат.

Демонстрантите в столицата поискаха оставката на Вежди Рашидов като депутат

Снимка: БТА

Оставката му поискаха и демонстрантите в София, които се събраха пред Съдебната палата. В началото на протеста в София полицай помоли мъж да се дръпне от основната група протестиращи, след като възникна напрежение между него и останалите протестиращи. Мъжът изрази несъгласие, че събралите се смесват темите с правата на жените и джендърите, информира БТА.

Снимка: Булфото

Сред протестиращите тук отново бяха забелязани познати политици от десницата и участници в протестите за съдебната реформа, сред тях общинският съветник Методи Лалов и Георги Георгиев от "Боец".

Георги Георгиев от "Боец" протестира пред Съдебната палата в столицата

Снимка: БТА

Част от исканията на протестиращите в столицата са да се носи персонална отговорност за всяко издадено съдебно решение или медицинска експертиза и Националният съвет по превенция и защита от домашно насилие да заработи веднага. Според протестиращите не е ясна дефиницията за 60 дни интимна връзка, предава БНТ.

Снимка: Булфото

От Съдебната палата в София демонстрантите срещу насилието се отправиха на шествие към парламента. Имаше засилено полицейско присъствие, а движението бе затруднено.

Снимка: Булфото

Протестиращите в столицата стигнаха и до Орлов мост, но не блокираха движението. Протестът беше многолюден, но най-много хора се събраха в родния град на Дебора - Стара Загора. В останалите градове на страната протестите бяха по-малобройни.

Протестиращи в София

Снимка: Булфото

"Необходима е радикална промяна. Желаем съдебна реформа и промяна в закона", каза пред БТА Марта Абушинова, представител на организаторите на протеста във Видин. Необходимо е въвеждане на политики за превенция, подкрепа и закрила на жените, пострадали от насилие, улеснен достъп на пострадалите до правосъдие, създаване на кризисни центрове за жените, пострадали от насилие, допълни тя.

Снимка: Булфото

"Много хора страдат и от неспазването на ограничителната заповед към насилника, за което няма никакви последици", уточни Абушинова. Протестиращите отново издигнаха плакати с надписи "Нито една повече".

"За втори път излизаме в Габрово и сме част от националните протести. Ние считаме, че предложените промени са крайно недостатъчни за справянето с проблемите в нашето общество. Проблемът с насилието в нашето общество е голям и с него трябва да се преборим категорично. Днес сме тук, защото искаме пълна промяна на законодателството", каза пред телеграфната агенция Надя Колева, която е сред организаторите на протеста в балканския град. Пред Съдебната палата там бяха подредени и запалени 14 свещи, които според организаторите символизират паметта на 14-те жени, убити от началото на годината.

Протестиращите във Варна също изразиха мнение, че приетите на извънредното заседание на НС законодателни промени не са удовлетворителни. 

Пловдивчани пък отбелязаха по време на протеста, че един човек може да бъде подложен на насилие в интимната си връзка много преди 60-ия ден. Протестиращите смятат, че увеличаването на наказанието за средна телесна повреда от 6 на 8 години затвор, а при лека до 2 години, няма да доведе до очаквания ефект и определят тълкуването за интимна връзка като разтегливо.

В Габрово запалиха свещи в памет на жените, жертви на насилие

Снимка: БТА