Протести и мирни шествия ще има днес пред съдебните палати в цялата страна в подкрепа на 18-годишната Дебора, която бе нарязана с макетно ножче от 26-годишния си приятел Георги Николаев в Стара Загора. 

Организаторите посочват, че е необходима реформа в законите, за да се гарантира, че жертвите са закриляни, а насилниците - наказвани.

Ученичката бе нападната на 26 юни и й бяха нанесени 21 рани с макетното ножче, носът й бе счупен, а косата остригана с машинка. Извършителят бе задържан, но по-късно освободен от Окръжния съд в града на липите, след като травмите на момичето бяха освидетелствани като лека телесна повреда.

Това предизвика вълна от възмущение, а вчера от прокуратурата съобщиха, че Георги Николаев отново е в ареста, след като е образувано второ досъдебно производство срещу него за заплаха за убийство. Новото разследване е заради открити негови съобщения до 18-годишното момиче с текст "направо те убивам" и "ще ти закача главата", написани ден преди нападението.

Демонстрацията в София ще бъде под наслов "Няма да мълчим. Стоп на геноцида над жените!".

"Протестът в центъра на столицата ще бъде срещу посегателството спрямо физическото съществуване и достойнството на всеки човек", заяви организаторът Силвия Стойчева, цитирана от БНР. По думите й трябва да се сложи край на неглижирането на такива случаи и да се взимат мерки навреме. Нужни са и промени в закона за защита от домашно насилие.

"Ние знаем, че когато полицията бъде извикана за такова нещо, дори да има жалба, в повечето случаи се неглижира. И там се къса звеното и реакцията, заради това и жертвите не подават жалби - защото не се чувстват защитени. Ние искаме точно тези поправки да влязат, както да влезе и интимен партньор, и преследване, така и всъщност механизмът на работа на полицията да бъде изменен, за да не неглижират всички тези сигнали", добави тя.