Хиляди жители на Стара Загора се включиха тази вечер в протест в подкрепа на 18-годишната Дебора, която пострада от жестоко насилие в Града на липите, съобщава БТА. На събитието дойдоха и родителите на обезобразоното с макетен нож момиче. Днес 26-годишният й приятел Георги Георгиев беше оставен за постоянно в местния арест с мярка "задържане под стража". 

На централните площади или пред съдебните палати в над 40 града в цялата страна хората изразиха съпричастност и подкрепа към семейството на момичето, несъгласие с правосъдната система в страната и чувството за безнаказаност към подобни постъпки.

 "Нямам абсолютно нищо казано от нея по случая. Единственото, което е прелиства каналите и избягва всичко, което се случва и което се дава. Травмирана е - нормално е това. Искам да благодаря на всеки един, който е тук, защото ние сме тук всички заради децата си, не само заради моето, заради всички останали. Аз също водя тази битка не само заради моето дете, а заради всички други. Не искам да има повече такава несправедливост. Отказване няма. Справедливост, присъда такава каквато заслужава извършителят. Квалифициране на телесните повреди по нея така както трябва да бъдат квалифицирани", каза Ивелина Михайлова, майка на нападнатото момиче.

Бащата й Красимир Михайлов благодари на всички, които изказват съпричастност от цяла България. "Дебора не е искала да става известна, поне не по този начин. Тя е като всяко едно нормално момиче - с мечти и с жажда за живот, но някой реши да ѝ отнеме тази възможност. Но този някой трябва да си поеме отговорност с цялата тежест на закона", посочи той.

Протестиращите в Стара Загора поискаха оставката на "всички, които не са свършили работата". Те излязоха на мирно шествие, което започна от сградата на Съдебната палата, стигна до Общината, откъдето продължи към Областната администрация и завърши пред сградата на Районната прокуратура в Стара Загора. Там недоволните настояха за справедливост по време на делото срещу мъжа, обезобразил 18-годишното момиче, и за минимум 30 години ефективна присъда. Един от протестиращите - Веселин Илчев, заяви, че Георги Георгиев е извършил "тройно убийство", защото е убил психически едно младо момиче, неговата майка и баща.

В родния град на Дебора бяха издигнати лозунги като "Спите ли спокойно", "От град на поети станахме град на изроди", "Леките присъди над насилниците - тежки проблеми за обществото" и "400 шева търсят старозагорски съдия". 

Снимка: Булфото

На среща, състояла се днес с представители на нощни заведения, кметът на Стара Загора Живко Тодоров поиска лица с криминални прояви да не бъдат използвани като охранители. Той посочи, че, в случай че искането му не бъде удовлетворено, Община Стара Загора ще бъде принудена да отнеме разрешенията за удължено работно време от съответните заведения.

Припомняме, че нападението над младата жена е станало в края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук преди дни. Срещу обвиняемият са повдигнати две обвинения - за нанасяне на средна телесна повреда и за закана за убийство. По делото се събират още доказателства, предстоят и още медицински експертизи. Това е третото провинение на Георги Георгиев от подобен характер.

Снимка: БТА

Сигнал за нападението е получен около 23:30 часа на 26 юни. На 27 юни обвиняeмият е бил задържан за срок от 24 часа и тогава е бил в условията на вече наложено наказание "пробация" от януари т.г. за подобно престъпление.

Още снимки от протестите в цялата страна ВИЖТЕ ТУК>>

В съботния ден беше установено, че на 24-25 юни, преди момичето да бъде обезобразено, то е получило текстови съобщения от обвиняемия чрез интернет приложение. "Едва на 29 юли към полицията се е обърнал бившият приятел на пострадалата. В неговия разказ се изяснява, че тя е споделяла с него по време на връзката си с обвиняемото лице, че спрямо нея са отправени заплахи и е упражнявано насилие. Това ни послужи за повод да бъде призована самата пострадала и, тъй като е минало време и след отшумяване на това посттравматично състояние, в което е била след насилието, тя също потвърждава за отправените заплахи", каза тази сутрин пред журналисти районният прокурор Таня Димитрова. На 24 юни соченият за извършител Георгиев е изпратил съобщение със съдържание: "Направо те убивам", а на 25 юни - "Ще ти закача главата". На следващия ден влиза в дома на жертвата с маска и макетен нож, нанася ѝ юмручни удари в главата.

Снимка: БТА

Мирни шествия в подкрепа на пострадалата има и в още десетки градове в България

Заради събралото се над 5-хилядно множество пред Съдебната палата столичният булевард "Витоша" беше блокиран. Затворени за движение бяха всички улици около сградата на Темида, не се пропускаха и трамваите от градския транспорт.

Хората насеха с плакати "Нито една повече!", "Насилието не е семейна ценност", "Насилието над жени е над всички", а най-често се чуваше скандирането "Оставка!". На мястото имаше засилено полицейско присъствие.

Снимвка: БТА

Създателката на Фейсбук групата, в която се организира протестът в София - Силвия Стойчева, заяви, че се са тук, за да изразят съпричастност към цялото семейство на пострадалото момиче, както и към всички жертви на насилие и родителите им. Ние трябва да запазим здравето на нашите деца, каза Стойчева. Тя коментира още, че прокуратурата не е взела предвид обръсването на косата на момичето, което по думите ѝ в Наказателния кодекс се води принуда. Според нея е необходима съдебна реформа.

На първо място искаме да се спре мълчанието, защото "замитането под килима" води след себе си лавина от недоволство, коментира една от участничките в протеста - Меги Савова.

Към 20:30 ч. протестът пред Съдебната палата се превърна в спонтанно шествие, което тръгна по бул. Витоша, мина през НДК и приключи на Орлов мост, където по-късно вечерта няколко десетки протестиращи блокираха за известно време възловото столично кръстовище.

Стопкадър: bTV

Хиляди се събраха и пред Съдебната палата в Пловдив. Недоволстващите настояваха за адекватно правораздаване, предаде bTV. Чуха се и искания за оставки и промени в правораздавателната система. Множеството скандираше "Искаме затвор", визирайки опасността насилникът Георги да не получи адекватна присъда.

Протест "400 шева - Свобода или Смърт" в подкрепа на 18-годишното малтретирано момиче се организира тази вечер и пред Съдебната палата в Русе.

"Тук сме, за да защитим правата на това момиче и да бъде наказан този, който е причинил всичко това. Този човек трябва да си понесе последствията. Това е жестоко зверство. Всяка мярка срещу подобни садисти трябва да бъде безкомпромисна", казаха Тихомир и Зорница, участници в протеста.

"Протестираме срещу това, че институциите не са си свършили работата и да не се стига до подобни случаи в бъдеще. Искаме отговорният за престъплението да си получи наказанието спрямо закона", каза 28-годишният Александър.

Снимка: БТА

Стотици излязоха на мирен протест днес на централния площад "Възраждане" в Габрово в подкрепа на Дебора. Хората преминаха в шествие от Съдебната палата до сградата на Областната администрация. Бяха издигнати плакати с надписи "Нито една повече", "Не на агресията", "Искаме закони", "Оставка за съдийката, определила лека телесна повреда".

"Искаме беззаконието и насилието да спрат. Това рано или късно ще се случи. Ние и децата ни ще живеем в една нормална и спокойна държава", каза по време на шествието в Габрово Надя Колева, един от организаторите в социалните мрежи бе Надя Колева от Габрово.

"Трябва да се дава гласност на тези проблеми, проблемите с насилието не трябва да остават зад вратите на домовете на насилниците. Случаят от Стара Загора не е лека телесна повреда, ще има огромни щети върху психиката на момичето. Трябва да има сериозно наказание за всеки, дръзнал да посегне на друго живо същество," заяви и Христина Стефанова от Стара Загора.

"Излязох за да призова всички жертви да се борят за правата и позицията си, да не се страхуват, а да действат. Не бива да оставяме насилниците да тъпчат нашите права. Трябва да променим и действията си като общество, момичетата трябва внимателно да подбират партньорите си, а мъжете трябва да знаят, че решението на проблемите не се крие в юмруците", посочи Мариета Дачева от Габрово.

 

Снимка: БТА

И много бургазлии се събраха на мирен протест срещу насилието и в подкрепа на пострадалото момиче от Стара Загора. Демонстрацията започна пред сградата на Съдебната палата в Бургас и събра много млади семейства с деца, представители на местната власт, депутати от района и общественици. За да подкрепи протеста, на пл. "Тройката" дойде и кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Минути след началото, шествието премина по главната улица "Александровска", стигайки до сградата на местната администрация. Протестът се организира от Зонта клуб Бургас, като към него се присъедини и екипът на Тийн бум фест, както и Организацията за защита на българските граждани (ОЗБГ) и група рокери, които огласиха демонстрацията с мощен рев на мотори.

Димитър Николов заяви, че едва ли има нормален човек, който да не е съпричастен с болката на момичето от Стара Загора, което беше нападнато от приятеля си. "Тук съм, защото и аз съм гражданин и съм родител на момиче. Така трябва да постъпи всеки един истински баща. Всички трябва да имаме позиция и всички трябва да застанем на страната на доброто", каза той.

Демонстрацията в Бургас премина под полицейска охрана. 

Снимка: БТА

Стотици хора се събраха пред Съдебната палата във Видин на мирния протест в подкрепа на пострадалото момиче от Стара Загора. Събитието беше организирано от Камелия Илиева и Марта Абушинова. Протестът протече спокойно, нямаше полицейско присъствие.

Част от протестиращите пред сградата на Съдебната палата държаха плакати с надписи "Нито една повече", "Стига! Не на насилието" и "Аз не съм жертва".

Силвия Герасимова, участник в протеста, заяви, че е крайно време в България да има закони и те да се спазват, но да са сурови за суровите постъпки. Ако трябва ще дойда още 100 пъти, стига наистина да получим най-накрая добра новина, категорична бе тя. Нашето семейство живее във Великобритания и там нещата седят по съвсем различен начин. Държавата застава зад майката и зад детето, а това, което се случва тук в България не е нормално, каза за БТА Биляна Джабирова, майка на 25 години.

По-голямата част от протестиращите бяха жени, но сред тълпата се открояваха и мъже. Цялата тази ситуация е нехуманна и като граждани трябва всички да се съберем и да подкрепим момичето, каза Мартин Стефанов, млад видинчанин. Ивайло Петков, също част от протестиращите, сподели, че днес е тук, защото иска да изрази неговата подкрепа към жертвите на домашно насилие и недоволството към административното придвижване на всички тези сигнали и случаи.

Протестиращите са с разнопосочни мнения за това дали проявите ще доведат до съдебна реформа. Надявам се това да се случи и жените да не се страхуват да показват силата си, сподели Цветелина Бурназова, майка на две деца от Видин.

Снимка: БТА

Сред протестиращите имаше и много млади хора. Част от тях бяха Теодора Стефанова, Ванеса Иванова и Вероника Динова. Не се чувствам спокойна като жена - много пъти сме имали случки, в които се прибираме и се случва нещо притеснително, каза Вероника. Не мисля, че е редно да се стига до краен случай, за да има някаква промяна. Не съм голям оптимист, защото винаги когато се случи нещо толкова грандиозно, се смита под пътечката и всички след два дни забравяме, заяви Ванеса. Теодора смята, че е хубаво да се види, че хората са се вдигнали на протест, но в същото време не вярва, че ще се промени нещо: "Всяка жена идва тук, защитава другите жени, но се прибира и мълчи пред мъжа си", допълва тя.

Снивмка: БТА

Близо 3000 души се събраха на протест пред Съдебната палата на площад "Независимост" във Варна, за да изразят своята подкрепа за пострадалото от агресия 18-годишно момиче от Стара Загора. Сред тях имаше родители с малки и по-големи деца, възрастни жени и мъже, младежи.

Част от недоволните бяха с черни ленти на очите си и символично "сгазиха" дузина макетни ножчета, с каквото жертвата е получила нараняванията си. Протестиращи издигнаха лозунги срещу насилието над жени и плакати с надписи "Нито една повече", "Законът трябва да защитава жените" и други.

Ина Иванова от организаторите на протеста каза от импровизираната трибуна, че всеки ден една жена е заплашвана и тормозена. Според нея насилието не трябва да съществува под каквато и да било форма.

Собственичката на перукерско студио във Варна Людмила Илиева съобщи, че изработват перуки за жени със здравословни проблеми и изрази готовността на колектива на фирмата да подари на пострадалото момиче перука, копие на косата му, която то да носи до възстановяване на своята, която е била обръсната.

"Аз съм възмутена, това е абсолютно безобразие. От една страна, случилото се е повече от ужасно, но от друга страна - гражданското общество се надигна, виждам вълна, в която няма полове, няма възраст, няма партии, всички сме еднакво възмутени", посочи Илиева.

Снивмка: БТА

С мирно шествие, което премина от сградата на съда до сградата на Общината, граждани от Петрич изразиха своята подкрепа към пострадалото момиче. Около 18:30 часа протестиращите преминаха през центъра на града. В днешния ден демонстрации имаше и в други градове от страната.

"Тук сме да подкрепим момичето и семейството ѝ. Всички заедно трябва да помогнем и да постигнем промяна в системата", каза за БТА Десислава Учителска, участник в протеста.

Трябва да имаме адекватно законодателство, което да отговаря за подобни действия. Не може да съсипеш живота на едно младо момиче и в следващия момент да ти кажат, че това е лека телесна повреда, каза Цветан Маникатов участник в протеста. Той добави, че гражданите трябва да се чувстват защитени и сигурни в собствената си държава.

"Тук съм в подкрепа на младото момиче и в знак на протест срещу съдебната система. Протестирам за незабавна реформа и оставка на всички, които са определили това като лека телесна повреда. Протестирам срещу всички институции, които отговарят за правовия ред в държавата", каза Дафинка Тасева, участник в протестното шествие.

"Всички сме тук, за да покажем позицията си, че сме против насилието и искаме да се борим за един по-спокоен живот, за една по-справедлива България, за това правната ни система да работи правилно, в защита на гражданите", каза организаторът на шествието Свобода Шуркова пред събралите се протестиращи. Тя прикани всички присъстващи да аплодират пострадалото момиче от Стара Загора в знак на подкрепа.

Над 100 врачани се включиха днес в протеста в подкрепа на обезобразеното 18-годишно момиче. Това бе най-многобройното недоволство на гражданското общество от последните години, в което хората показаха, че няма да седят безучастни. Протестът бе пред сградата на Съдебната палата във Враца и бе организиран през социалните мрежи.

Десетки жители на Перник се включиха тази вечер в мирния протест в знак на подкрепа към Дебора. Той има за цел да събуди институциите и да им покаже, че не могат безкрайно да замитат проблемите, каза Филип Стоянов - един от организаторите на събитието. Срамно е, че се налага ние като граждани да ги караме да работят. Институциите са създадени да обслужват обществото, а не то самото да им дава подтик да вършат задълженията си. Очакваме реформи във всички сфери на съдебната система, както и час по-скоро те да се случат, посочи Стоянов.

 Протести се проведоха и в още много български градове. Такива имаше и в чужбина - в Берлин, Виена и др.

Снимка: Булфото