Трима души получиха шанс за живот, след като близките на изпаднал в мозъчна смърт 43-годишен мъж решиха да дарят органите му. Донорската ситуация е реализирана от екип на Университетската многопрофилна болница "Свети Георги" в Пловдив, с координатор д-р Костадин Чифлигаров. 

Донорът е от Пловдив, изпаднал в мозъчна смърт вследствие на пътен инцидент. На 7 август близките му взели благородното решение да дарят органите му и да дадат живот на други хора. 

На следващия ден бъбреците са трансплантирани на двама българи с хронична бъбречна недостатъчност в Александровска болница, избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо петима поканени за оценка от листата на чакащи. Единият реципиент е на 23 г. от София, на хемодиализнодиализно лечение от година, а другият - на 38 г. от Добричка област, на диализно лечение от 2018 г.

След интервенцията трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза. 

Поради липса на подходящи реципиенти в България черният дроб е трансплантиран на румънски пациент по линия на споразумение за сътрудничество между Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и Националната агенция за трансплантация на Румъния. 

Другите органи на донора не са били подходящи за трансплантация.

"Екипът на УМБАЛ "Александровска" изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент!", се посочва в съобщение на лечебното заведение.