Организацията, която обединява наши сънародници зад граница, е сезирала и Върховния административен съд с искане да отмени решението на Висшия съдебен съвет, избрал Цацаров при опорочена процедура.

Преди дни Плевнелиев каза, че не е имал никакви съмнения при подписването на указа за назначаването на новия главен прокурор Сотир Цацаров. 
"Самият акт на гласуването във ВСС беше повече от категоричен. Господин Цацаров тръгва с висока степен на обществено и институционално доверие и аз му пожелавам успех", коментира президентът.

В интервю за БНР Рада Смедовска от фондация "РискМонитор" заяви, че до отмяна на избора едва ли ще се стигне въпреки съменията, които съпътстват кандидатурата на Сотир Цацаров.
"Усещането е като че ли няма законови основания и няма желание тази процедура да бъде атакувана и съществува усещането, че като че ли този сценарий беше по някакъв начин предварително добре разигран, защото едно от основанията за прекратяване на този мандат е наистина атакуването на президентския указ пред КС, но както всички знаем КС е в криза. Като че ли страницата изглежда на път да бъде затворена", коментира Смедовска.
Главният прокурор трябва да покаже, че може да бъде политически независим, добави тя.

На първото си за годината заседание ВСС прие решение за освобождаването на Сотир Цацаров от поста председател на окръжния съд в Пловдив с 18 гласа „За” и 1 „въздържал се”. Магистратите гласуваха Магдалина Иванова, която беше зам-председател на Окръжен съд – Пловдив, да бъде временно изпълняваща длъжността председател.