Оранжевият код е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Смолян. В тези области ще духа силен североизточен вятър. Ще вали сняг и ще се образува снежна покривка от около 15 - 20 см. Ще има виелици.

Жълт код за потенциално опасни климатични явления е обявен за 16 области, а само за четири - Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора - няма предупреждение за опасно време.

Вижте снимки от първия сняг >>

Студено и със слаби превалявания от сняг и дъжд ще е времето през следващите дни. В края на седмицата се очаква валежите да спрат, а максималните температури леко да се повишат до около 9 градуса.

В сряда по-съществени превалявания ще има над западната част на страната: в ниските крайни югозападни райони от дъжд, а по високите полета и северозападните райони - от сняг.

Снежна покривка ще се образува в централна Западна България, включително Софийско и северозападните райони, като по-дебела ще бъде тя в местата с по-голяма надморска височина.

Привечер и преди полунощ срещу четвъртък дъждът ще премине в сняг и в част от централна Северна и Североизточна България и южно от Стара планина, но няма да образува съществена снежна покривка.

В четвъртък минималните температури ще са от минус 4 до плюс 2 градуса, а максималните от минус 1 до 6 градуса. Облачността ще започне да се разкъсва и постепенно да намалява.

В петък ще остане студено, а в Дунавската равнина - ветровито. В Южна България ще бъде предимно слънчево, а в северните райони облачността ще бъде променлива.
Минималните температури ще са от минус 6 до 0, а дневните температури ще бъдат от около 1 градус по високите полета и местата със снежна покривка на северозапад, до 8-9 градуса в крайните южни райони.

В събота и неделя ще има незначителна облачност. Температурите сутрин ще са от минус 9 до минус 1 градуса, а дневните - от 3 до 8, в неделя на места до 9 градуса.

Според предварителните прогнози, съществена промяна на времето няма да настъпи и в първите дни на следващата седмица - ще остане сухо, с незначителна облачност, в някои дни в котловините и някои низини - с мъгли и температури в рамките на обичайните за декември.

Във вторник няколко столични квартала осъмнаха без ток. Очаква се до сряда по обяд да имат парно. Вижте кои са кварталите.

Подробна прогноза за времето тук

Участвайте в конкурса на Дир.бг за зимна снимка "Бяла приказка"!