Светият синод на епископите на Македонската православна църква - Охридската архиепископия, изрази благодарност на патриарха на България и на членовете на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ), след като бе взето решение по отношение на по-рано изпратено писмо, предаде Macedonian Information Agency, цитирана от "Фокус".

"Решението, взето от Светия синод на БПЦ, дава надежда, че статутът на законна автокефалия на Македонската православна църква в семейството на местните православни църкви ще бъде окончателно уреден.Очакваме в бъдеще БПЦ да продължи да сътрудничи на македонската православна църква в осъществяването на божествената цел", се казва в изявление на Македонската православна църква - Охридската архиепископия.

По-рано днес Светият синод на БПЦ реши да се застъпи за признаването на македонската църква пред останалите православни църкви и излъчи комисия за водене на преговори с останалите поместни църкви за установяването на канонически статут на Македонската православна църква.

Докато българските митрополити заседаваха по казуса пред Синодалната палата се събраха общественици и граждани на мълчаливо бдение в подкрепа на писмото от Македонската православна църква.

В писмото, получено на 9 ноември в Светия синод от МПЦ, се предлага БПЦ да бъде нейна църква-майка, ако признае автокефалността й.

Преговорите, които нашият Синод ще води ще са тежки. Македонската църква вече 50 години е в схизма, наложена от Сръбската православна църква, заради едностранното й обявяване на автокефалия на 17 юли 1967 г. в Охрид. Това става докато Македония е част от република Югославия. Поради тази схизма досега нито една от поместните православни църкви не е признала независимостта на МПЦ.

Поместните православни църкви са 14 и признаването на каноничния статут на МПЦ може да стане на някакъв общ поместен събор, в който участват всички църкви, или поетапно - на двустранна основа, коментира пред БТА богословът доц. Костадин Нушев, който е преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Всички поместни православни църкви трябва да изразят своето положително становище, да са съгласни да се случи този акт, за да може да имаме едно окончателно признаване на тази поместна православна църква. И да може тя да влезе в канонично общение с другите православни църкви и да заеме мястото си в общността на Поместните православни църкви.

Попитан колко дълго ще продължи този процес за статута на МПЦ, доц. Нушев каза, че отсега не може да се каже колко ще продължи. Богословът коментира обаче, че "това е един исторически процес и може да продължи с десетилетия, но може и да е по-кратък".