Това каза в предаването „Тази сутрин” Ловчанският митрополит Гавриил, който беше гост на Разпети петък в рубриката „Седмицата на духа”.

„Ние можем да ходатайстваме да бъде снета схизмата от македонската църква, сами ние не можем да снемем схизмата, това няма да бъде признато. От това няма да има смисъл, защото и ние ще изпаднем в схизма и никога няма да можем да им помогнем – ние сме били 70 години в схизма, те са 50 години”, каза митрополит Гавриил.

Македонската православна църква тази година за пръв път за Великден ще получи официално Благодатния огън, и с помощта на БПЦ.

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний  посочи пред БНР, че досега Македонската православна църква е вземала огъня от гръцката си посестрима.

Той посочи, че преговорите за признаване на македонската църква от Българската патриаршия са все още в начален етап:
„Мисля, че това е начало на един добър диалог – с тази частица от благодатния огън“.

Най-младият български митрополит Антоний  отбеляза, че православната църква през последните години е започнала постепенно да привлича младите хора, които все повече изпълват храмовете:

„Естествено има какво да се желае още. Но това е наш дълг. Защото Христос казва: „Оставете децата да дойдат при мене, защото на тях принадлежи Царството Божие“, каза митрополит Антоний.

Православният духовен водач припомни, че църквата дълги години поставя въпроса за въвеждането на вероучение в училище, но, по думите му, българската държава остава без активно участие в този диалог:

„Колкото по-скоро се въведе предметът „Религия“ в българските училища като редовен и задължителен предмет, толкова повече човешки души и души на деца ще спасим“.

Основните събития, свързани с пренасянето на свещения пламък, ще бъдат излъчвани пряко във фейсбук страницата на митрополит Антоний и в сайта на Българската православна църква.

Гавриил за руския партриарх, ДС агентите и Истанбулската конвенция

Относно посещението на руския патриарх Кирил за честванията на 3 март и неговите думи на срещата с президента Румен Радев митрополит Гавриил каза: „Президентът не заслужаваше укор, той много хубави слова каза, може би други заслужаваха”.

По думите му Българската православна църква е направила всичко възможно да посрещне достойно руския патриарх.

По темата с досиетата митрополит Гавриил, който е сред висшите духовници в БПЦ без принадлежност към ДС, коментира, че трябва да се прави разлика между хората, които са се разписали, за да могат да работят и тези, които са искали да доносничат. „Не може да се каже, че всеки, който има досие, е непременно недостоен”, каза Ловчанският митрополит.

Относно Истанбулската конвенция той смята, че щеше да е пагубно, ако беше ратифицирана.

Ако възпитаваме децата да не проявяват насилие, няма да са нужни конвенции, допълни митрополит Гавриил.