Аз съм последният, който иска да репресира медията, заяви лидерът на „Атака" Волен Сидеров по време на съвместна пресконференция с ген. директор на БНР Валерий Тодоров. Конференцията беше свикана по повод декларацията на журналисти от програма "Хоризонт" и дебатите в парламента по казуса "Янкулова", предаде БТА.

Водещата на "Хоризонт" Дияна Янкулова беше ръководител на пресцентъра на МВР по времето на Михаил Миков. Преди два дни Волен Сидеров обвини журналистката, че "служи на БСП и ДПС",  тенденциозно използва израза "полицейско насилие" и изопачава случая с побоя в Кърджали, а днес се закани с чистка в БНР след прекъснат по технически причини разговор с доведения му син и евродепутат Димитър Стоянов. Това предизвика журналистите от БНР да излязат с декларация.

Както видяхте “Атака” няма да атакува националното радио, заяви генералният директор на БНР Валери Тодоров. Той увери, че в БНР няма политически назначения и защити водещата на предаване в програма “Хоризонт” Диана Янкулова, като по думите му има и  други служители, които са работили на подобни постове като нея.  Тодоров увери, че е прослушал записа внимателно и водещата е дала възможност на всички да се изкажат равнопоставено. Той смята, че изявлението на Сидеров в ефир търпи упрек, но подчерта че трябва да се отделят думите от намеренията и обяви, че вече смята инцидента за изчерпан.

“Смятам, че свободата на словото трябва да бъде задължително право на всеки от журналистите в медията”, заяви Тодоров като увери, че като генерален директор ще гарантира със всички средства тази свобода и независимост.

Валери Тодоров съобщи още, че се е срещнал с премиера Бойко Борисов и е получил неговото уверение, че "независимостта на медиите и свободата на словото – задължителните принципи на Гражданското общество ще бъдат спазени и той гарантира от страна на правителството, че ще бъдат полагани всички усилия в тази посока”, предаде БГНЕС.

Волен Сидеров от своя страна се извини, но и отправи упрек, че не е бил правилно разбран. Той увери, че партията му не подкрепя и не вижда в Закона за радио и телевизия инструмент за натиск върху медиите или за кадруване в една или друга обществена медия. Смятам обаче, че е очевидна политическата обвързаност на водещата Диана Янкулов с предишното управление, изтъкна Сидеров.
Депутатът от “Атака” Стоян Иванов предложи, за да се избягва и най-малката възможност от възникване на конфликт на интереси да се въведе промяна, според която например, ако си правил политическа кариера да не можеш да бъдеш водещ в БНР и БНТ.
По-рано премиера Бойко Борисов също застъпи тази теза в коментар по казуса "Янкулова".

Освен новината за помирението между “Атака” и БНР, Валери Тодоров съобщи, че лично премиерът го е уверил, че правителството няма намерения да слива  – БНР и БНТ.
По-рано експерти се обявиха против сливането на двете обществени медии.