14 военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада с 2 дрона и спасители със служебни кучета се включиха в акцията по издирването на изчезналите в Стара планина баща и син от Стара Загора.

Групата потегли рано тази сутрин. Кризисният щаб заседава до късно снощи и бе взето решение, ако и днес - в четвъртия ден от операцията по издирването на 42-годишния Атанас Пенчев и 17-годишния му син Андриян - няма резултат, тя да бъде прекратена.

Снощи е решено и военните да се включат в акцията, като те осигуряват и безпилотен летателен апарат, каза пред БНТ бригаден генерал Деян Дешев.

Последната надежда за откриване на двамата изчезнали старозагорци е в малък и труднопроходим терен в коритото на река Тунджа в ниската част на планината.

Спасителите очакват верижна машина от връх Ботев, която да слезе по пътя, за да разчисти снега и придвижването да се извършва по-лесно.

През изминалите три дни спасители и доброволци издирваха при много лоши условия Пенчеви, както в местността, където последно са били засечени мобилните им телефони, така и в по-широк периметър. Проверени бяха и всички постройки, в които изгубените биха могли за намерят подслон, но без резултат. Единствено в петък беше открит челник близо до заслон Бункера.

Времето в Стара планина обаче е лошо. Има силен вятър, а температурата през нощта в района на връх Ботев бе минус 20 градуса.