Всички тези изменения в структурата на тарифите, в търговската политика на дружествата, са само на ниво обсъждане – няма официални становища, изтъкна Семерджиев, цитиран от "Фокус".
По думите му периодът, в който трябвало да се обсъдят таксите, почти е минал.

В края на миналата година се заговори за въвеждането на такса “електромер“ от юли 2011-а, след като месеци по-рано идеята не бе възприета. Мотивът за въвеждане на т. нар. "такса мощност" за битовите потребители на електроенергия бе да доведе до по-справедливо разпределяне на тарифите.
По-късно шефът на ДКЕВР каза, че е възможно и въвеждане на такса "водомер", като целта била да се покрият загубите на фирмите от водомери с ниско потребление.

По думите му новата цена на водата в София и Пловдив, която е в сила от днес, е определена единствено на база предвидената по закон корекция при инфлация, която е била намалена и с коефициентите за ефективност за изпълнени показатели.
"Повишаването на доставянето на вода на потребителите и за двете дружества в София и Пловдив е около 4 % - колкото е и инфлацията", каза Семерджиев.
Инфлацията за 2010-а е 4.5 на сто, сочат последните данни на НСИ.

За ценовия скок в София се е появило и друго обстоятелство - допълнителни разходи за пречистването на водата, става дума за пречиствателна станция "Кубратово", припомни шефът на ДКЕВР.
"Затова комплексната цена на водата за София е повишена повече от 4,5 %, но колкото е нужно само за доставянето, тъй като е необходимо в пречиствателната станция в "Кубратово" да се пречистват вече и нови елементи – фосфор и азот, както и да се правят допълнителни разходи във връзка с по-големите количества, които трябва да се пречистват, след като се построиха допълнителните колектори и системи за отвеждане на водата”, каза Семерджиев.

От 1 февруари цената на един кубик водата в София се вдига на 1,40 лв. без ДДС, а в Пловдив - 1,22 лв. без ДДС.