За инцидента с изгорелия влак при жп гара Коньово към момента текат експертизи и след като приключи работата на специализираните органи ще бъде ясна причината.

Това е коментирал министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пред журналисти днес след проверката на язовир "Рогозен 1" заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Бързият влак от София за Бургас се запали преди два дни на гара Коньово. При инцидента нямаше пострадали хора. Пътниците бяха извозени до Бургас с автобуси. Към момента влаковата композиция се намира на техническата гара в Пловдив.

Московски е напомнил за подобен инцидент с влак преди години, когато заключението на експертите е било, че е имало злоумишлени дейности и на този етап това също не се изключва.

Министърът е обявил, че превозната бригада на влака ще бъде наградена за проявена висока степен на отговорност.

Ивайло Московски е подчертал, че един от приоритетите в политическата програма на правителството е закупуването на нов подвижен състав за БДЖ.

"Очаква се до месец, месец и половина да стартира процедура за закупуване на 41 нови мотрисни влака, предвидено е тяхното финансиране да бъде от капиталовия трансфер на дружество, а изплащането им - разсрочено за период от 10 г. Теоретично след две години и половина първите влакове могат да бъдат доставени в България", е допълнил Ивайло Московски.